Thursday, December 13, 2012

Bubur Jagung

Assalamualaikum...Petang-petang begini dapat layan bubur best gak...

Ni semua gara-gara terpandang kat blog Kak Amie yang buat bubur jagung buh durian..Kalau sebelum ni kita selalu buh durian dalam bubur kacang, tapi bila terpandang je kat Blog Kak Amie, teringin gak nak mencubanya..

Dan kebetulan plak last 2week time pergi MAHA2012 adalah plak Lelongan Sejuta Jagung dan Cik Hubby plak borong durian...Errrkkkk tapi...durian yang buh dalam bubur ni trip yang lain..Yang dibeli kat MAHA2012 udah abisss...

Ok, berbalik kat cerita jagung, punyalah kemaruk memborong, bayangkan RM10~25 biji (boleh pilih sendiri).... Itu dah dibagi 10 ketul kat Baby Sitter Isyraf, selebihnya pulun kan rumah..Dah tak tau nak buat apa dahhhh...dok rebuss jagung jeeee...Then Baby Sitter Iskandar bagi lagi 2~3 ketul jagung rebus...Kat fikiran ni dah tak tau nak buat apa lagi dahhhh ngan jagung ni..Last-last perelai je isi...Buatlah apa-apa makanan yang berkaitan jagung..Selain Talam Jagung&Durian, salah satu darinya bubur ni lah......  

BUBUR JAGUNG

BAHAN-BAHAN
  • 4 ketul jagung rebus (ambil isinya~separuh diblend kasar)
  • 200ml santan pekat
  • 600 ml air biasa (atau sehingga menutupi isi jagung)
  • ½ kerek nisan (boleh ganti ngan gula melaka~sukatan juga boleh adjust mengikut kemanisan yang dikehendaki)
  • 3 sb sagu biji (basuh dan rendam seketika)
  • 3 ulas durian
  • ½ sk garam
PENYEDIAANNYA
  1. Di dalam pertiuk masukkan isi jagung rebus dan air biasa.Masak sehingga mendidih.
  2. Masukkan sagu biji, isi durian, nisan dan sedikit garam untuk membangkitkan rasa lemak2.
  3. Setelah cukup rasa dan kesemua sagu biji sudah kembang, masukkan santan dan biarkan mendidih.Selalu kacau atau masukkan senduk stainless steel utk elakkan santan pecah minyak.
  4. Sedia dihidang

3 comments:

Amie said...

Tiba2 terpandang buburf jagung durian kat bloglist.... terus terjah sini nak tolong makan kalau ada lagi... adeeeehhhh sedapnya Sue!

Lesung Batu said...

salam kenal sue..ermmm sedapnya bubur jagung..ada durian lagi.. :)

Sue @ Nenie said...

Salam

Kak Amie..apa-apa pun thanks utk inspirasi buh durian dalam bubur jagung..memang sedapppp...

Kak Ieyda...salam kenal n thanks sudi singgah sini...emmm memang ada sedikit kelainan bila masukkan durian kat dalam bubur ni...lagi tertambah lemak rasanya