Tuesday, December 4, 2012

Talam Jagung Durian

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pengnjung yang tak jemu-jemu bertandang ke sini..Semoga anda semua senantiasa sihat dan gembira selalu...

Hari ni Sue nak share satu lagi resipi yang pernah Sue cuba.Tapi Sue buat separuh dari adunan jeeee...Bak kata orang, selagi ada musim durian selagi itulah munculnya resipi-resipi berkaitan durian...He he he he he

TALAM JAGUNG DURIAN
Sumber : 45 Jenis Keleksi Resipi KUIH ENAK By Chef Azimah Mansur

BAHAN-BAHAN

Lapisan Bawah
  • 500gm beras pulut (endam 5-6 jam & toskan)
  • 400 ml santan cair
  • 150 gm kelapa parut putih
  • 1/2 tin jagung biji dalam tin (Sue guna isi jagung rebus)
  • 1 sk garam halus
  • 1 sk esen jagung jernih
Lapisan Atas
  • 2 biji telur600 ml santan (perahan pertama)
  • 200 gm gula pasir
  • 100 gm tepung gandum
  • 1 sb tepung jagung
  • 200 gm isi durian
  • 1/2 sk garam
  • esen durian
  • pewarna kuning
PENYEDIAANNYA

Lapisan Bawah
  1. Gaulkan beras pulut dengan santan, garam dan kelapa parut, kemudian kukus dalam acuan (10'x10') tang dialas kertas plastik dan disapu sedikit mentega.
  2. Kukus selama 15 minit, kemudian gaulkan jagung biji ke dalam pulut dan tekan rata.Kukus lagi selama 10 min.
Lapisan Atas
  1.  Satuka kesemua bahan di dalam pengisar dan kaca di atas api kecil sehingga berwap
  2. Tekan pulut dan tuang adunan tadi ke atas pulut dan tutup dengan aluminium foil.Kukus lagi 20 min atau sehingga masak
  3. Tunggu sejuk baru dipotong.

11 comments:

Mamasya said...

Aslmkum Sue.
talam special ni....letak jagung dg durian..

Rohah said...

salam..
enak sangat kita nengok kuih ni, dwi rasa gitu..

hazila said...

Akak ada isi durian dalam peti ais, ada satu tupperware besar tempoyak hasil dari durian yg my parents bawa dari kg. Pening dah kepala asyik bau durian je.....

Gee® said...

Sedapnya kuih talam tp k.gee nk yg part jagung jer yerk durian takmo... hehehe

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum sue..

wah ni dua dalam satu lah yer. Ada jagung dan juga durian. Macam terbau2 je harum kuih ni..

zila norazila said...

salam sue.
dah lama akk x menalam sue..tgok org buat cantik2..tp klu nk buat malas btl time nie..nk mintak sikit kt sini lah:)

rahel said...

Sedapnya...musim durian punya pasal....hehe

Amie said...

Rajinnya menalam... specialnya sebab berjagung & durian! Lemak manis sodappppp!

Sue @ Nenie said...

Salam..

Mamasya..kebetulan ada stok jagung&durian dan terserempak plak ngan resipi ni..apa lagi, jalanlah project...

Kak Rohan...Sambil kunyah pulut, tergigit jagung dan terasa plak aroma durian..nyum nyum

Kak Hazila...wahhh tempoyak, buat masak lemak best ni....

Sue @ Nenie said...

Kak Gee..Ha ha ha sama macam anak Sue ni, tgk2 yang ilang pulutnya saja, tinggal bahagian atasnya tak bersentuh..

Kak Naz, yang pasti rasa durian tetap mengatasi jagung..tapi tang tergigit ulas2 isi jagung tu...wahhhh bestnya...

Kak Zila..saya suka menalam tapi selalu rasa malas sebab kena edit resipi supaya ngam2 ngan acuan sesuai isi rumah sini dan saiz loyang yang ciputtt itewwww

Sue @ Nenie said...

Kak Rahel...he he he mengambil kesempatan

Kak Amie..memang sedap...suke suke suke