Dah 2~3 hari tuan rumah dok jamu pengunjung sini ngan kuih talam..So hari ni kita tukar menu plak yaaaaa...Lauk ni memang kegemaran sejak dulu cuma jarang-jarang buat, almaklumlah ikan pun tertaraf 5 bintang (bak kata seorang akak blogger kite), so sesekali jelah yaaaa.....
SUP IKAN MERAH
Sumber : Kompilasi Majalah Karangkraf~SUP
BAHAN-BAHAN
- 1 kg ikan merah
- 2 cm kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 sk biji ketumbar
- 1 sk lada hitam biji
- 1 sk jintan putih
- 1 sk jintan manis
- 1 sk halba campur
- 2 cm halia
- 10 biji bawang merah (mayang)
- 6 ulas bawang putih (mayang)
- 600 gm kentang
- 60 gm soo hoon
- 1 keping asam keping
- 10 gm daun saderi
- 10 gm daun bawang
- 1 sb minyak (untuk menumis)
- Garam secukupnya
- Tumbuk kasar ketumbar,lada hitam,jintan manis,jintan putih,kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih.Bungkus bahan ini dengan kain jarang dan jadikan seperti bunjut.
- Rebus ikan bersama air dan juga bunjut tadi.Biarkan mendidih.
- Masukkan kentang,soo hoon,halia,asam keping,halba campur dan juga garam secukupnya.
- Di dalam kuali,panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan ke dalam periuk sup dengan minyaknya sekali.
- Kacau selama 3minit dan hidangkan bersama daun bawang dan daun saderi.
5 comments:
Ikan bertaraf 5 bintang ni memang kena masak special ye Sue... sedap ni masak sup, hirup kuahnya slurrrr
Sue..pasti sedap.Lama kak Ros nak makan sup ikan.
Salam Sue...
kita tengah terbayang-bayang akan kesedapan sup ikan tu...boleh hirup kuah panas2 sambil suap nasi..hehehe...
sedapnya..alal menu diet pon ade ni..ikn merah dmasak ape pon mmg sedap..nyum2
ikan merah klu buat sup memang sesuai kan..kecur plak akk tgok:)
Post a Comment