Apa-apa pun sejak akhir-akhir ni post resipi just untuk ingatan atau simpanan sendiri je berkenaan beberapa resipi yang pernah dicuba...At least sebagai back-up jika berlaku apa-apa lagi kat komputer/hardisk...Frustnya masih terasa bilamana kesemua resipi simpanan yang dikumpul hasil blogwalking dan sumber-sumber lain hilang sekelip mata..Bukan tak boleh cari balik tapi nak search satu-satu adalah tidak mungkin dan untuk mengedit satu2 resipi dalam format sendiri juga mengambil masa..
AYAM CHETTINAD
Sumber : Sajian Malaysia Bersama Chef Wan Eksklusif Untuk Avon
BAHAN-BAHAN
- 1/2 ekor ayam (potong sederhana)
- 3 sb minyak sapi
- *1 biji bawang besar
- *2cm Halia
- *2 ulas bawang putih (bhana *dicincang halus)
- 5 cm kulit kayu manis
- 2 tangkai daun kari
- 2 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 200 ml santan cair
- Garam & gula secukupnya
- 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
- 1 tangkai daun ketumbar
- 40 gm kelapa parut
- daun pudina (untuk hiasan)
- 2 sk serbuk kari daging
- 1 sk serbukketumbar
- 2 sk serbukkunyit
- 1 sk serbuk lada hitam
- 1 1/2 sk jintan manis
- 3 sb air
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar,halia dan bawang putih bersama kulit kayu manis,bunga sengkih,buah pelaga dan daun kari sehingga keperangan.
- Masukkan pes rempah dan masak di atas api sederhana sehingga wangi
- Masukkan ayam dan kecutkan ayam selama 2 minit
- Tuangkan santan,didihkan sehingga pekat.
- Akhir sekali masukkan garam,gula,jus limau,daun ketumbar dan kelapa parut.Gaul sehingga sebati dan masak.
- Sedia dihidang..Hias dengan daun pudina jika suka...
3 comments:
Salam Sue,
Akak pun sekarang dah tak serajin dulu. Kadang kala seminggu 1 entry je. Kalau dulu sehari mau 2@3 entries.
kenapa sue? ada masalah ke
Salam..
Kak Hazila, Samalah kita...
Cheq Sue, Tak de apa-apa cuma masa semakin tidak mengizinkan untuk berblog dan berblogwalking seperti dahulu lagi....
Post a Comment