Monday, February 4, 2013

Chiffon Pisang


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Alhamdulillah...Masih diberi kesempatan untuk muncul lagi di sini walau sekarang sudah agak suam-suam kuku dan post pun dah jadi semakin kelam kabut..Betul2 dah tak cukup kaki tangan sekarang apatah lagi sejak si budak kecik ni dah pandai selongkar sana sini..Panjat sana panjat sinun...Masalahnya berjalan pun belum boleh apathah lagi berdiri sendiri tapi bab panjat sana sini memang expert..Tu yang tak boleh lepas pandang tu...Takut nanti ada orang yang tergolek dottttt plak...Bahaya...

Nak post resipi pun dah jadi serba salah sekarang...Tapi atas sebab nak keep resipi untuk ingatan dan rujukan diri sendiri dan anak2 dimasa hadapan...Post jugalah.....Dan layan jugalah yaaaaaa.....Gambar...? memang sangat2 mengecewakan.....

Aceli sebelum ni ada juga menyipon...blueberry Chiffon cake resipi dari Kak Nor tapi tak sempat snap gambar..InsyaAllah, ada masa nanti cuba buat sekali lagi...Tak kisahlah nak ulang berapa kali pun..sebab sedap....Ehh...banyak plak bebel....Jommlah layan Chiffon Pisang ni dulu.....

CHIFFON PISANG
Sumber : Kak MadihaA

Bahan-A
  • 7 biji putih telur
  • 3 oz gula halus
  • 1 s.teh cream of tartar (Boleh gantikan ngan 1sk jus lemon)
Bahan-B
  • 7 biji kuning telur
  • 4 oz gula halus
  • 3 oz minyak masak
  • 3 oz air
  • 7 oz tepung naik sendiri
  • 1 s.teh baking powder
  • 1 s.teh garam
  • 2 sb serbuk santan ~ Sue gantikan ngan pati santan
  • 2 biji pisang saiz besar~Lecek  halus ~ Sue guna 5 biji pisang berangan

PENYEDIAANNYA
  1. Pukul Bahan-A sehingga bertanduk.Ketepikan
  2. Pukul semua bahan-B kecuali tepung naik sendiri.
  3. Selepas semua sebati, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi.
  4. Masukkan ke dalam adunan A sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan guna spatula satu arah sahaja.
  5. Masukkan ke dalam loyang berlubang dan bakar pada suhu 140'C sehingga masak
Nota : Semasa mengacau, pastikan.......
**  Kacau perlahan dengan satu arah
**  Pastikan kesemua putih telur bergaul, kalau tidak bila kita masak ada ketulan putih.Jadi bila kita potong kek itu jadi tak halus dan tak cantik...

CARA KAK MADIHaA ~Sue guna cara ni
  1. Gaul kesemua bahan-B kecuali tepung sehingga rata menggunakan whisk.Ketepikan.
  2. Pukul kesemua bahan-A sehingga putih dan telur mengeras (diterbalikkan tidak tumpah).Ketepikan dahulu...Cara Sue....Pukul telur putih sehingga sedikit berbuih.Masukkan cream of tartar/jus lemon dan gula sedikit demi sedikit dan terus memukul sehingga marigue/bertanduk
  3. Gunakan mixer yang sama dan pukul sebentar bahan-B yang diadun tadi (1).Campurkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul sekejap sehingga pekat.
  4. Panaskan oven pada suhu 150'C.
  5. Masukkan sedikit demi sedikit adunan-A (adunan-A/merigue) sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung tadi dan kacau rata menggunakan whisker (kacau satu arah sahaja)...Cara Sue...Masukkan sedikit adunan Bahan-A ke dalam adunan Bahan-B dan kacau rata kemudian masukkan Adunan Bahan-A+Bahan-B ke dalam lebihan adunan bahan-A dan kaup balik sehingga rata.
  6. Tuangkan adunan ke dalam adunan chiffon dan bakar sehingga masak.
  7. Bila dah masak, keluarkan kek dari oven dan terus terbalikkan loyang sehingga kek benar2 sejuk.
  8. Keluarkan kek dari loyang dengan menyisip tepi2 loyang menggunakan spatula dan bolehlah dipotong dan dihidang..
PERHATIAN : Loyang Chiffon tak perlu digris/dialas) ~ Kak MadihaA bakar guna suhu 150'C selama 30min kemudian turunkan suhu 140'C sehingga genap menjadi 55min masa membakar.(Bergantung pada oven masing-masing)

10 comments:

lina_pg said...

Assalam Nennie, nampak sungguh gebu gebas kek chiffon ni...
akak tak pernah wat pesen chiffon miffun ni takut bantat hihi

Zaliedana said...

Nyum2 kek cipon nmpk sdp n gebu gebas..Ska mkn kek cipon,tapi baru sekli jerk wat,huhu sbb duk seriau xjadi jerk,pastu time nk sisip pas kek msk tuh yg prblem tu,huhu

Amie said...

Pasal kek chiffon ni berkeping2 masuk perut pun tak apa.. tolak je dengan segelas air sejuk atau secawan teh o panas kurang manis!

Ayu said...

Assalam sue,
wah chiffon pisang belum pernah cuba..apa kan tidak asik chiffon coklat aje manjang ..hehehe
talkning aboiut that dah lama juga akak tak menyiffon..
dah kecik dah pandai panjat2 ya..heheh..masih tengah cute tu ...:)

inahar ali said...

wah..gebuss gebass kek chiffon sue wat nih..bak 2 potong!

ilahjy said...

salam sue...lama tak sapu sawang nieee mcm kak ilah juga ni hehe..jom bakar semangat...hikhikhikk..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

walaupun gambar agak mengecewakan.. tp boleh nampak kegebuannya tu... mmg sedapkan chiffon pisang ni...

maz said...

Salam singah sue..mksih ye sdi sngah dpur kmaz yg baru bertuan tu..kmaz pun dh lama xbuat cfon ni..

ibundo said...

salam.. pisang ni buat apa pun sedap. mesti chiffon ni pun sedap..

Ayu said...

Assalam sue,
waduh akak dah lama tak menyipon.asik buat kek coklat aje madangnya..hehehe..lembut nampak kek sue tu..gebus gebas lah!!