Monday, February 25, 2013

Udang Bermadu dan Sayur Campur

Assalamualaikum...Salam Sejahtera...

Ni menu dinner beberapa hari lepas, tapi tak pastilah hari apa...Cuma yang pastinya selepas Kak Linapg menayang honey prawn kat blog beliau beberapa hari yang lalu..Terus terguda dan kebetulan semua bahan tersedia kat dalam esbox...Sooo apa lagi, project jalanlah....

 

Cuma paste Sue terlebih siket, tu yang nampak macam samballah plak...Eheemmmm atau stock udang yang dah tinggal ciputttt..Apa-apa pun honey prawn ni memang sedappp....Len kali boleh buat lagiiiiii..

Thanks untuk Kak Lina pg yang memanjangkan resipi ni yang katanya amat pemessss suatu ketika dulu dan buat tuan asalnya Kak Dayang Jack....

UDANG BERMADU
  
 BAHAN-BAHAN
  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
PENYEDIANNYA
  1. Kisar bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali.
  3. Tumis bahan2 kisar hingga garing. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit.
  4. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
  5. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar.
  6. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

SAYUR CAMPUR

Memandangkan sekarang Is pun sudah mula berminat ngan sayur dan suka meratah sayur time makan nasi, so untuk terus menyokong minatnya tu, Sue akan potong nipis2 setiap sayuran yang ada, dah jadi ala-ala kerabulah plakkkkkk....Tapi masakannya masih guna kaedah tumis.... 
 

Kaedahnya samalah macam penyediaan sayur2 yang lain, tumis bawang merah dan putih hingga wangi, then masukkan fish ball ke, ayam cincang ke, fishcake ke atau apa2 yang seangkatan dengannya..Tambah sedikit air dan perasakan secukupnya samada nak tambah sos tiram, secukup rasa, kiub pati ayam atau memadai secubit garam dan sedikit gula bergantung citarasa masing2..Bila dah secukup rasa, masukkan sayur dan kacau sekejap jeee memandangkan kesemua sayur dah dipotong nipis2 untuk mengekalkan kerangupannya...Dan sedia untuk dihidang....

6 comments:

inahar ali said...

fulamak ada lauk udang..perghh! arini akak mkn tengahari lauk beli jek sbb sibuk pg nih w/pun cuti tp x sempat masak..hehe!

umi's cup cake said...

Assalamualaikum sue
Bestnya sue boleh makan udang..umi kena pantang semua seafood..tengok je la dengan telan air liur...

maz said...

Sueee..sdpppnya mnu sue ni...sue shah alam sek brapa..kmaz nk g tmpang mkn kat rmah sue la...rmah kmaz hri2 duk msk lauk ank2 je...xlalu dh...tgk tlur msin tu telan air liur dah ni...

mama sara nur said...

assalam sue
sedap2 lauk sue , terliur tgk ni

zila norazila said...

Slm sue..
Udang tue fav akk..tp x pernh lg cubs masak camtu..nnt2 akk nk try jgk la..syur cmpur mmg sdap dratah jew..

zila norazila said...

Slm sue..
Udang tue fav akk..tp x pernh lg cubs masak camtu..nnt2 akk nk try jgk la..syur cmpur mmg sdap dratah jew..