Monday, November 25, 2013

Asam Pedas Daging

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Lagi paparan menu daging yang sempat dicuba dari koleksi buku 1hari 1resipi hasil air tangan Kak hanieliza...Antara buku peberet saya sebab selain penyediaan yang mudah dan ringkas, bahan-bahan yang digunakan adalah bahan-bahan yang mudah didapati dan pastinya selalu ada dalam esbox...dan yang paling penting...Hasilnya tidak mengecewakan...Selalu menepati citarasa.....

ASAM PEDAS DAGING
Sumber Rujukan : Buku Masakan 1 hari 1 resipi (Chef Hanieliza)


BAHAN-BAHAN
  • 500 gm daging
  • 7 helai daun limau purut
  • 1 pokok daun ketumbar
  • 2 biji tomato (potong 4)
  • 2 cawan air
  • 1 cawan air asam jawa
  • 3 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa
Bahan Kisar
  • 10 tangkai cili kering
  • 6 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1½ halia
  • 3 batang serai
  • 1½ lengkuas
  • 3 biji buah keras
  • 1 inch belacan
PENYEDIAANNYA
  1.  Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga garing
  2. Masukkan daging dan biarkan sehingga pecah minyak
  3. Masukkan air asam jawa.Biarkan seketika kemudian masukkan air
  4. Sesuaikan rasa dan didihkan sehingga daging empuk.
  5. Kemudian masukkan daun limau purut dan tomato.Biarkan renih sehingga pekat dan pecah minyak.
  6. Angkat.Hidangkan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

7 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah Sedapnya nenie... peberet en suami akak asam pedas ni ;)

Amie said...

Sedapkan Sue... saya pun suka, terutama kuahnya tuuu

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Nurhayati...asam pedas pun peberet saya juga cuma ni baru 1st time merasa asam pedas daging..selalu guna ikan jeee....

Kak Amie..betul tu...dapat pedas dan masam siket...hirup tak hengatttttt

Umie Jazz said...

Assalamualiakum...salam kunjung..sue klu resepi dri kliza mmg mantopkan...sedap nmpk...

zila norazila said...

Sedapnye sue..akk klu msk dgg mmg suka.tp ank kurg sikit mkn.msk cmne mmg best kn.

LiNa_Pg said...

Sedapnya asam pedas daging...reneh lama bg kuah pekat nyummm nyumm..simpan kuah cicah ngan roti

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Umie...betul tu...rujukan yang yang tepat terutama untuk suri rumah yang bekerja macam saya

Kak Zila..sama juga kat sini..daging kurang laku siket...Selalu klu masak siket2 jeeee

Kak Lina..betullll..rebus lama2 siket kasi kuah pekat...baru ada kick...Tapi belum pernah lagi cicah roti...boleh cuba juga ni