(Sekalung doa buat semua para penumpang dan anak kapal MH370..Salam takziah buat semua ahli keluarga yang terlibat....)
Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Minggu ni kehabisan stok ayam...So semuanya berasaskan ikan..dah lama tengok resipi ni kat buku tapi sebab ia ada petai selalu tangguh..kena tunggu time-time cuti baru boleh ngap....
Sambal simple tapi bila ada tambahan petai terasa sedap...Lagi-lagi makan ngan nasi putih yang panas-panas suam..Lagi terbuka selera...Kalau rajin boleh gandingkan ngan sayur campur
Ni 1st time masukkan kicap sebagai penambah rasa dalam sambal tumis...Hasilnya memang sedappppppp...Ada sedikit kelainan rasa dalam sambal...Pedas-pedas manis..
CENGCARU GORENG GARING bersama petai dan cili burung
Sumber rujukan : Buku Resipi Dapur Bonda Dengan saus manis ABC
BAHAN-BAHAN
- 3 ekor ikan cengcaru (saiz sederhana)
- 10 gm (6~8 biji) cili burung hijau
- 150 gm (10 biji) cili hijau ~hiris
- 100 gm bawang merah ~hiris
- 3 ulas bawang putih ~hiris
- 1 s.teh garam
- 1 s.teh serbuk kunyit
- 1 cawan minyak (untuk menggoreng)
- 2 s.bsr saus manis ABC
- 100 gm petai
- Garam secukup rasa
- Blend kasar-kasar kedua-dua jenis cili, bawang merah dan bawang putih.Ketepikan.
- Cuci ikan dan belah bahagian belakang.gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit.
- Panaskan minyak di dalam kuali di atas api sederhana dan goreng ikan sehingga garing dan perang keemasan.Tos dan ketepikan
- Tinggalkan 3 sudu besar minyak di dalam kuali.Tumis bahan yang diblend tadi sehingga wangi dengan api sederhana
- Masukkan petai.Biarkan beberapa minit..Masukkan ABC saus manis dan garam secukupnya.
- Masukkan ikan dan balik-balikkan supaya ikan bersalut rata.Sedia untuk dihidang...
4 comments:
Alhamdulillah... dah cukup lengkap lauk gini Sue... sedapnya! Saya yang tengok ni pun dah terliur2...
salam sue..alhaii wat kecur btl..akk pun suka lauk mcmne tau..
Great article, it is nice to read your article..
Awesome post, thanks for sharing this post..
Post a Comment