Thursday, July 3, 2014

Apam Mekar

Assalamualaikum...dan Salam sejahtera

Lama betul tak update blog hingga hilang kata-kata...Jadi kita layan jelah apam mekar ni...

APAM MEKAR
Sumber rujukan : Kak Rossitamz@MyR


BAHAN-BAHAN (lebih kurang 50biji papercup kecil)
  • 250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 200 ml susu segar
  • 300 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil ovallate
  • Pewarna (ikut suka)
  • Acuan kertas (paper cup) secukupnya
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
  4. Masukkan ovallate dan pukul lagi.
  5. Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
  6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
  7. Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
  8. Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
  9. Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
  10. Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).

4 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam Ramadan sue..

Elok mekar apam tu :)

adda syuhada said...

sedapnyerr...

jessicashine said...


Wow, Simply lovely blog..!!! This was absolutely informative..!!!

Beulahdorothy said...


Adorable..!!! thanks for this wonderful post,, hope everyone would love i