BAHAN-BAHAN
- 4 cawan beras basmati
- 5 cawan air
- 2 kiub ayam (Sue jarang buh ni)
- 2 helai daun pandan
- pewarna merah, kuning dan hijau
- 1/2 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar minyak sapi
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- bawang goreng
- kismis
- Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
- Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
- Masukkan beras dan gaul rata.
- Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
- Masaklah nasi sehingga masak
- Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
- Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka
4 comments:
belum lunch lagi nie...makin lapar tengok nasi tu...nak sepinggan je..hihihi
Love pun lum lunch lagik! Dah bawak pinggan dah ni! Kita makan kat sini jer la! ;)
nasi satu nak ayam masak merah seketuiii...he he bole ke order2 gitu??
Tinta~Love,
Tak yah bawak pinggan..Nanti kite sediakan pinggannya....
E-na,
Hari ni ayam masak merah tarak...Len kali order yaaa....keh keh keh...
Post a Comment