Dah cuba...Sedaplah kat anak tekak ni...Baunya pun wangiii, pasal guna air daun pandan kan...Takut lupa, buh resipinya kat sini untuk rujukan dimasa hadapan..
BAHAN-A (Diblend dan tapis airnya)
- 2 batang serai
- 5 helai daun pandan
- 4 cm halia
- Air secukupnya
- 2 sb minyak jagung
- 3 ulas bawang merah (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 100g udang segar (dibuang kulitnya)
- 2 cawan/pot beras (dibersih dan toskan)
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan kacang kuda (direndam semalaman dan direbus sehingga empuk)
- 1/2 sk garam (secukupnya)
PENYEDIAANNYA
- Panaskan minyak jagung.Tumis Bawang merah,bawang putih,Kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang sehingga bawang layu dan terbit bau.Masukkan udang.
- Masukkan kacang kuda.Kacau sebati.
- Masukkan air tapisan dari 'BAHAN A' dan susu segar.Kacau sebati.Masukkan sedikit garam.
- Masukkan beras.
- Masak nasi macam biasa...Sedia dihidang...
No comments:
Post a Comment