Wednesday, December 23, 2009

Puding Karamel Lapis Coklat

Dah lama KIV resipi ni, dan kebetulan pula last weeekend barang2 semua ada, akhirnya jalan gak project memuding ni..Mana tahan asyik tengok dari dapur orang lain jee dok tayang puding karamel ni...Kite pun dengki gak....(dengki benda2 baik tak pe tauuuuu) kih kih kih...

Tapi kita wat guna 1 tin susu je then bagi 2 untuk masukkan choclatnya...Tengoklah puding kiteee, nipiss je jadinya...Nipis2 pun sedappppp....Cik Hubby, kureennnnng sikettt puding2 ni apa lagi yang guna banyak telur....Tapi kite laju jeeeee...Lagi-lagi yang baru keluar dari peti ais, sejukkkk je anak tekak ni...

Resipi asal dari Kak Ros..Dan Kite CnP resipi ni dari MYR sana...

BAHAN-BAHAN

Bahan-A :
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telur Gred A
  • 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-B :
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu besar gula
  • 3 biji telur Gred A
  • 4 sudu besar serbuk koko @1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat
Bahan-C :
  • 2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas (atau boleh guna 2 sudu besar madu)

PENYEDIAANNYA
  1. Kacau Bahan-A dan Bahan-B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
  2. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang.
  3. Masukkan ¾ cawan adunan Bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit atau hingga masak.
  4. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan Bahan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang-seli hingga habis.
  5. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan.
  6. Potong dan hidang.

2 comments:

LOVE2COOK said...

Wow!!! Looks yummy! Love want some...hehex...

Love tried this pudding b4...mmg sedap...just too many textures on it! haha ;)

K Ham said...

wah sue...dah cantas kak ham ya...xpe jalan dulu..nti kak ham buat pulak...