BAHAN-BAHAN
- 1 kg beras
- 2 sb rempah beriani ( bancuh ngan air jadikan pes)
- 4 biji tomato (potong dadu)
- 3 biji cili merah (belah 2) ~ tak buh
- 3 biji cili hijau (belah 2) ~ tak buh
- 100 gm daun pudina (potong kasar)
- 100 gm daun ketumbar ~ tak buh, hb tak suke
- 1 liter air
- 1 cwn susu cair
- 4 sb minyak sapi
- ½ cwn kismis
- ½ cwn gajus (bakar/sangrai)
- Garam secukup rasa
- 1 sb pewarna kuning (bancuh ngan sedikit air) ~ tak bancuh air, titis terus sebelum masak nasi.
- *5 ulas bawang merah
- *3 ulas bawang putih (*dihiris)
- 2 cm halia (diketuk)
- 2 cm kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- Daun kari ~ tak buh, takde stok
PENYEDIAANNYA
- Panaskan minyak sapi dalam rice cooker.Tumis bahan tumisan dan daun kari sehingga wangi.
- Masukkan pes rempah dan kacau rata.Masak sehingga naik minyak.
- Masukkan tomato dadu, cili merah dan cili hijau.
- Masukkan air dan susu cair.Biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan beras dan sedikit pewarna.Masak seperti biasa.
- Apabila nasi sudah masak sepenuhnya, gemburkan nasi perlahan supaya beras tidak patah.
- Hidang nasi dengan taburan gajus dan kismis.
2 comments:
rajinnya sue..sedap tuhh.. mintak sepinggan.. jgn lupa ayam masak merah sekali :)
Salam Umi...sila² tapi dapat pinggan kosong je yaaa? nasi dah abessss..Jgn majuk tauuuu..kite gurau jeeee...
Post a Comment