Thursday, January 28, 2010

Nasi Beriyani

Ada baguss juga ya jalan-jalan rumah orang ni...Dah penat cuci mata kadang-kadang boleh bawa oleh²..Oleh² ni tak pe kan kak Ina...? Halal ya Kak Ina kite nak kopipes resipinya kat sini....Terima kasih juga kat Kak Ummi@Kuantan dan Kak Hanieliza yang sudi berkongsi resipi simple yang sedap ni.....

BAHAN-BAHAN
  • 1 kg beras
  • 2 sb rempah beriani ( bancuh ngan air jadikan pes)
  • 4 biji tomato (potong dadu)
  • 3 biji cili merah (belah 2) ~ tak buh
  • 3 biji cili hijau (belah 2) ~ tak buh
  • 100 gm daun pudina (potong kasar)
  • 100 gm daun ketumbar ~ tak buh, hb tak suke
  • 1 liter air
  • 1 cwn susu cair
  • 4 sb minyak sapi
  • ½ cwn kismis
  • ½ cwn gajus (bakar/sangrai)
  • Garam secukup rasa
  • 1 sb pewarna kuning (bancuh ngan sedikit air) ~ tak bancuh air, titis terus sebelum masak nasi.
Bahan tumisan
  • *5 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih (*dihiris)
  • 2 cm halia (diketuk)
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • Daun kari ~ tak buh, takde stok

PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan minyak sapi dalam rice cooker.Tumis bahan tumisan dan daun kari sehingga wangi.
  2. Masukkan pes rempah dan kacau rata.Masak sehingga naik minyak.
  3. Masukkan tomato dadu, cili merah dan cili hijau.
  4. Masukkan air dan susu cair.Biarkan mendidih sebentar.
  5. Masukkan beras dan sedikit pewarna.Masak seperti biasa.
  6. Apabila nasi sudah masak sepenuhnya, gemburkan nasi perlahan supaya beras tidak patah.
  7. Hidang nasi dengan taburan gajus dan kismis.

2 comments:

umiyumi said...

rajinnya sue..sedap tuhh.. mintak sepinggan.. jgn lupa ayam masak merah sekali :)

Sue @ Nenie said...

Salam Umi...sila² tapi dapat pinggan kosong je yaaa? nasi dah abessss..Jgn majuk tauuuu..kite gurau jeeee...