Kita cam biasalah, lunch main tunjuk² je...Nanti malam barulah bukak langkah bersilat kat dapur...Ni Dinner semalam...Sajelahhh..ehhh..terlebih rajin pula ya sejak dua menjak ni buat nasi² ada perisa ni..Sajalah...gatai tangan siket....
kalau ikut resepi kacang dal direndam sejam..Tapi kita rendam lama..Semalaman@seharian...Pasal takut nanti tak sempat empuk bila nasi masak...
Dan masa menyediakan nasi pun main ngelat gak...terus tumis je kat rice cooker dan masak seperti biasa...Senang n jimat masa....
BAHAN-BAHAN
- 1 ½ cawan beras
- 6 s.k mentega
- ½ cwn kacang dal
- 1 ½ cwn air mendidih
- ½ s.teh serbuk kunyit
- 1 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 2.5 cm halia
- 6 biji lada hitam
PENYEDIAANNYA
- Rendam beras dan dal secara berasingan selama 1 jam dan toskan.Cincang halia, bawang besar dan bawang putih.
- Cairkan 4 s.k mentega dan pijarkan.Tumis bawang cincang sehingga kekuningan.Masukkan halia, bawang putih, lada hitam dan goreng selama 3 min.
- Masukkan beras, dal, garam dan serbuk kunyit.Perlahankan api dan masak selama 5 min.Masukkan air memdidih dan masak lagi.
- Perlahankan api, tutup periuk dan biarkan 15-20 min atau sehingga nasi dan dal telah lembut dan air kering.Masukkan baki mentega.
- Masukkan nasi kedalam pinggan hidang dan tabur dengan bawang goreng.
2 comments:
hrmmmm rajinnya dia!!! Malam ni menu apa lak?
Salam....
Rasanya mlm ni ns putih je lahhhh..td masa gi jln² rumah Kak Aqis kat UAE tu, terberkenan pula ngan sup tauhu cendawannya...
Tapi segalanya boleh berubah ikut mood gak mlm nii...he he he..
Akak lagiii rajin...Pasal pagi² bagi family bawa bekal..Tabik kat Akak...Rasanya saya buat nak buat satu kuih pun liatttt pepagi buta tuuu..
Post a Comment