Wednesday, January 20, 2010

Nasi Goreng

Salam buat semua pengunjung...Pertamanya nak ucap terima kasih kerana sudi singgah² dan jenguk² kat sini...Semoga anda semua sihat sejahtera dan dapat memulakan hari ini dengan senyuman dan keceriaan...

Sarapan pagi yang simple...Nasi goreng...Resipi dari buku "Masakan malaysia"...

BAHAN-BAHAN
  • 500 gm nasi putih
  • 4 sb minysk masak
  • 4 biji telur (pukul sedikit dgn sedikit garam)
  • 2 biji bawang besar
  • 50 gm udang (dibuang kulit)
  • 2 tangkai daun bawang
Bahan Perasa
  • 6 sb air (sue tak buh)
  • 1 s.teh garam (secukup rasa)
  • 1 s.teh serbuk perasa jika suka (xbuh juga)
  • 1 sb kicap (sue guna kicap cair)
  • 1/4 s.teh serbuk lada putih (sue lebihkan)
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan 2 sb minyak dan goreng telur...Kemudian hancur²kan ia.Ketepikan.
  2. Panaskan baki minyak dan tumis bawang sehingga layu.Tambah udang dan goreng kacau sehingga udang berubah warna.
  3. Masukkan nasi.kacau sebati.
  4. Di dalam mangkuk, satukan kesemua bahan perasa.Kacau sebati dan tuang ke dalam (3).Balik-balikkan sehingga sebati ngan nasi.
  5. Masukkan telur goreng dan daun bawang.Kacau sebati sehingga semua mesra dan masak
  6. Sedia dihidang.
NOTE :- Hasilnya ialah nasi yang agak plain tapi berperisa...Dan bagi Sue, ia sesuai dijadikan basic untuk penyediaan nasi goreng ladna, paprik dan yang seangkatan dengannya yang mempunyai lauk/hidangan sampingan...

No comments: