Niat awal nak buat ni last week, dah siap² didihkan stok udang, tapi tak jadi² gak...Bekukan aje stoknya...Semalam check, sib baik OK lagi stoknya..Jadi apa lagi, terus didihkan balik dan tambah perisanya...Sedia digunakan...
Resipi asal dari Kakak kite yang nuuuunnnnn jauh di Utara, sape lagi kalau bukan Che Iza....Salam Kak..Lama tak muncul kat blog...
Sejak dapat resipi ni, memang melekat terusss lah..Dan dah banyak banyak banyak kali juga lah buat......Kalau buat ke Char Kuew Teow mesti nak guna resipi ni...Pasal senang dan paling penting sedap...Puas makan...
Oklah..Kak Iza. Cam biasa, minta izin ya kopipes resipinya kat sini pula..Semoga akak sentiasa dilimpahi kesejahteraan dan dimurahkan rezeki....Aminnnnnn....
Jelesss pula tgk HaSue duk tayang udang galah dia jeeee lately ni....Tapi masih tak terlawan....Waaaaaaaa.....Kih kih kih...Sue jgn mareeee...gurau jeeee tawwwww.....
BAHAN-BAHAN
Untuk Paste
- 200 gm udang
- 250ml air
- 4 ulas bawang putih di ketuk
- 6 sb sos tiram
- 3 sk kicap pekat
- 3 sb kicap manis
- 1 sk petis (Sue tak buh)
- 2 sb pati ikan bilis / pati udang
- 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
- 1 sk gula
- 300 gm kuey teow
- 1 sb cili boh
- kerang
- sedikit kucai & taugeh
- 2 biji telur
Untuk Paste
- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
- Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
- Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
No comments:
Post a Comment