Friday, February 5, 2010

Ayam Goreng Simple

Salam dan selamat tghari di hari Jumaat yang mulia ini, penghulu segala hari....Dah lunch ke...? Haaaa...jgn salah sangka pula, walaupun ia bersiaran hari ni tapi ni lauk dinner semalam tawwww...Siaran tertunda ni...

Ngantuksssss nyeeee....Oppppsssss.......Oh oh oh..Nilah hasil kerja dari kerajinan yang semakin merundum sejak akhir² ni....Apa² pun layanlah dulu resipi simple ni, buat alas perut malam tadi...


Idea asal main tabur² gorengan bawang dan kentang goreng ni, thah dari sape yeeee...? Jumpa time blogwalking 2~3 hari lepas..Rasanya dia guna ikan goreng kotttt..Dah lupa..Sorry kat tuan punya idea...Kita betul² dah lupe....Nak selongkar cari balik dah malas tak larat rasanyaaa.... Tapi kita ubah resipi guna ayam dan...dan...dan...time masak tu kentang pun kite lupa nak gorengkan..Time nak makan baru tersedar.......kentang...kentang...mana kentang...?????? Waaaaaaaa....


BAHAN-BAHAN
  • Isi ayam (potong sederhana)
  • Kentang (potong baji)
  • *Serbuk kari
  • *Serbuk cili
  • *Serbuk kunyit
  • *Garam
  • **Tepung goreng ayan
  • **Breadcrump
  • **Dried oregano
  • ***Bawang Besar (potong bulat)
  • ***Bawang putih (hiris nipis)
  • ***Cili (potong 2~3)

PENYEDIAANNYA
  1. Ayam dibersihkan dan diperap seketika ngan bahan² *.
  2. Di dalam mangkuk, bancuh semua bahan ** dengan sedikit air supaya menjadi seperti tepung goreng pisang..Tapi saya buat tidak terlalu cair..
  3. Celup kentang kedalam (2) dan goreng terendan sehingga keperangan/kentang masak.Ketepikan.
  4. Celupkan (1) kedalam baki tepung (2) tadi dan goreng ayam sehingga masak.
  5. Susun ayam dan kentang tadi di dalam pinggan hidang.
  6. Kurangkan minyak gorengan tadi menjadi lebih kurang 1 sb.Masukkan kesemua *** dan goreng sehingga layu dan sedikit keperangan.Angkat dan taburkan di atas (5)..Sedia dihidang...

Pelengkap hidangan...Sayur campur macam² ikut sukeeeee

2 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Sue! Love mmg suka sgt ayam goreng...then letak bahan tumis lagi cam nih! wow! :)~

Sue @ Nenie said...

Hai Love...
Yup..selalu juga tgk love masak ayam main tabur² bawang cam ni...memang simple tapi sedapppp....