Dan yang paling best guna resipi ni (Sue follow ngam² ikut sukatan), adunan ni tidak serap minyak terlalu byk semasa menggorengnya walau pun menggunakan api yang sederhana perlahan...Memang puas hati....
Apa-apa pun jommm kita intai² dulu resipinya kat sini.....
BAHAN-BAHAN
- 100 gm Tepung gandum
- ¼ s.teh soda penaik
- ½ s.teh garam
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- ¼ s.teh lada putih serbuk
- 1 biji telur (dipukul sedikit)
- 150 cc santan cair ( dari ¼ biji kelapa)
- 250 gm tauge (dibersihkan) ~ Sue tak buh, gantikan ngan bawang besar secukupnya~dipotong bulat²
- 150 gm udang (dibuang kulit dan cincang kasar-kasar)
- 2 tangkai daun bawang (dihiris halus-halus)
- 2 tangkai daun saderi (dihiris halus-halus) ~ tak buh gak, tadak stok
- 100 gm udang (dibuang kepala dan kulit)
- Minyak secukupnya (untuk goreng terendam)
PENYEDIAANNYA
- Di dalam mangkuk besar :- Campurkan rata-rata tepung gandum, soda penaik, garam, bawang putih dan lada putih serbuk.
- Masukkan telur, kacau sambil di tambah santan sehingga sebati.
- Masukkan
taugebawang besar, udang cincang, daun bawang & saderi. - Panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng.Masukkan senduk lauk yang cengkung ke dalam minyak panas untuk digunakan sebagai acuan.Biarkan sehingga panas dan keluarkan dari minyak.
- Isi adunan ke dalam senduk panas, tambah 1 atau 2 ekor udang di atasnya dan masukkan ke dalam minyak.Biarkan sebentar dan keluarkan bakwan dari senduk.
- Goreng terus sehingga masak dan kuning keemasan.Tuskan.
4 comments:
adoi... terliurnyer... (",)
Cicah ngan sambal kacang besttt ni...
oowwwhhh...ni namanya bakwan ekh!!! baru ler akak tau, selalu main buat tp tak tau apa nama.hehe
Salam Kak..
Nama Indonnya Bakwan..Nama Mesianya cucur udang..ngeh ngeh ngeh
Post a Comment