Thursday, February 25, 2010

Karipap

Semalam time nak prepare/pilih barang² masakan kat esbox tiba² mata terpandang satu 'tuppaware' yang berisi daging ni...Ciputttt je, adalah dalam anggaran 100~200 gm lebihan masak hari tu...Nak masak pun alang² je ni..Buat lekat celah gigi jee....

Dan tangan ni terus ambik daging tu dan keluarkan untuk disfrost...Tak taw nak wat apa...Saja², sambil tu pikir² gak, nak wat inti utk apa yang sesuai yaaaa....? Sambil² duk prepare ikan untuk lauk dinner sambil pikir kuih tuk sarapan esok (hari ni)... Dan tetiba tu pula terpikir tang Cara Berlauk...Check² bahan...semua ada...Wahhh semangat niiii...Tapi terpikir gakkkk, rajin ke aku nak bangun pepagi bancuh adunan then bakar... Oh oh oh dah dapat rasa dahhhhh aura kemalasan itewwwww..... Kensellllll plan-A.

Lupakan dulu...Prepare lauk dinner dulu..Done....

Mata tiba² terpandang 2 biji kentang yang tergolek² kat rak....Ha ha ha..Dah ada jawapannya....Sementara nak dinner, prepare intinya...Nanti sempatlah kering airnya sementara siap makan...bukak api pelan² supaya dagingnya tak liat.....

Dah siap makan, inti dah tersedia...sejukkan jap....Rehat² jap....Sambung buat pastri....Sambil tengok ngadap tv... Sambil mencanai....

Taraaaaaaa....Siap 16 biji..... Esok pepagi tinggal goreng jeeee...La la la la la ... Hati berbunga riang dalam debar...Riang pasal dah terbayang² rupa sarapanku keesokan harinya...Berdebar pasal tak tawlah apa hasilnya pastri ku ini....Rapuh kah atau liat kahhhh...?

Psstttttt....Ni first time buat karipap sendiri tawwww.....Dan resipi ni ambik dari buku..Tawakkal je lah.....


BAHAN-BAHAN


Inti

  • 75 gm isi ayam/daging lembu tanpa lemak
  • 1 biji kentang (saiz besar)
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 s.bsr penuh rempah kari daging serbuk
  • 1 s.bsr minyak masak
  • 4 helai daun kari
  • ½ cwn air
  • Garam secukupnya

Pastri
  • 1 ½ cwn tepung gandum
  • ¼ s.teh garam
  • 5 s.bsr marjerine (sejuk)
  • 3 s.bsr air sejuk
PENYEDIAANNYA
Inti
  1. Cincang isi ayam/daging.Ubi kentang dikupas dan didadu.Bancuh rempah kari ngan sedikit air untuk membuat pes.
  2. Panaskan minyak masak.Tumis bawang merah sehingga wangi.Masukkan pes kari dan tumis selam 2~3 min.
  3. Tambah ayam/daging cincang.Tumis selama 2~3 minit lagi.
  4. Tambah ubikentang, garam dan air.Tutup kuali dan masak selama kira-kira 10 min. sehingga ubi kentang masak dan inti mula kering.Perasakan secukup rasa.Sejukkan inti

Pastri
  1. Ayak tepung di dalam mangkuk pengadun.Potong marjerine kecil-kecil dan masukkan ke dalam tepung.Gunakan hujung jari untuk meramas cepat marjerne dengan tepung sehingga menyerupai serbuk roti.
  2. Tambah air sejuk untuk membuat pastri.
  1. Bubuh pastri di atas papan pastri yang ditabur tepung.Canai pastri sehingga leper (0.25 cm tebal).Gunakan pemotong pastri untuk membuat bentuk bulat sebesar 5 cm garis pusat pada pastri.
  2. Letakkan inti yang sama banyak pada setiap pastri yang dipotong bulat.
  3. Basahkan bahagian tepi pastri dan lipat dua untuk membentuk karipap.Lakatkan dan putar bahagian tepi agar menutup inti.
  4. Goreng terendam karipap sehingga perang keemasan.Angkat, tuskan dan sedia dihidang

Resultnya........Sukeeee sangat guna resipi pastri ni pasal sangat-sangatlah rapuhhhh walau pun telah sejuk semasa sampai ke opis.

6 comments:

mamaaerish : said...

my fav... leh terai nih... TQ (",)

ain said...

bila la akak nk try buat karipap ni!! teringin sgt!!!

fuzidss said...

comey nya karipap ni.. digentel sendiri lak tu..memang seni betullah

Sue @ Nenie said...

Salam...

Mamaaerish,
Cubalah...rapuhhh pastrinya....kat selera Sue memang sukeeee...

Kak Ain,
Kite pun tinginnnnn sangat nak makan choc banana cake yang gebussss itu..he he he lari topic plak dia...

Fizidss,
Thanks....Haaaa..pas ni boleh bukak table lah ekkkk.... 4 posen sebiji..boleh?

mummyseri said...

salam..wah bestnyer pestime pon terus jadi n cantek je..kalo mkn lagila sedap ni..lama tak wat epok2 snirik ni..

Sue @ Nenie said...

Salam Mummy,
Sedap...sedap...mkan sambil senyum-senyum lagi...(he he he, komen dari org yang jakun)