Oklah...Hari ni kita layan nasi jagung dulu yaaa....dah lupa dari siapa, ambik kat MYR...nanti ada masa kite cuba link resipi asalnya
BAHAN-BAHAN
- 1 tin jagung whole kernel (yang biji2)-toskan airnya.
- 4 cawan beras basmathi
- 4 cawan ar (campuran air jagung+air biasa) - Boleh tambaha/kurangkan ikut kesesuaian nasi
- 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan gajus/badam (dikisar)
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu besar minyak
- 2 helai daun pandan disimpul sedikit garam
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- sedikit halia
PENYEDIAANNYA
- Basuh beras hingga bersih dan rendam lebih kurang 20~30 min (CheThe tak rendam pun)
- Panaskan mentega dan minyak dalam periuk.Tumiskan bahan kisar...Tumis sehingga wangi dan garing.
- Masukan campuran air,daun pandan serta garam.Didihkan.
- Kemudian masukkan susu,gajus/badam kisar dan beras.Kacau rata dan didihkan lagi..
- Setelah nasi hampir kering,masukkan jagung.Balik2 kan nasi dan tutup periuk.Kecilkan apinya dan masaklah sehingga tanak.
2 comments:
cedapnyer... nyam.. nyam ... nyam
MamaAerish...
Salam....Dah jadi antara nasi kegemaran ni...
Post a Comment