Friday, February 19, 2010

Nasi Jagung

Salam di pagi Jumaat yang mulia, penghulu segala hari....First-first kite nak ucap tima kasih kat sisiapa saja yang sudi bersinggah kat rumah kita 2~3 hari ni dan tinggalkan komen kat n3 or c.box..nanti ada masa kita balas yaaaa...Dan ada masa nanti kite blogwalking rumah kengkawan yang lain pula yaaaa...Love, nati I gi angkut award kat rumah u yaaa....

Oklah...Hari ni kita layan nasi jagung dulu yaaa....dah lupa dari siapa, ambik kat MYR...nanti ada masa kite cuba link resipi asalnya


BAHAN-BAHAN
  • 1 tin jagung whole kernel (yang biji2)-toskan airnya.
  • 4 cawan beras basmathi
  • 4 cawan ar (campuran air jagung+air biasa) - Boleh tambaha/kurangkan ikut kesesuaian nasi
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan gajus/badam (dikisar)
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak
  • 2 helai daun pandan disimpul sedikit garam
Bahan yang dikisar/blend
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit halia

PENYEDIAANNYA
  1. Basuh beras hingga bersih dan rendam lebih kurang 20~30 min (CheThe tak rendam pun)
  2. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk.Tumiskan bahan kisar...Tumis sehingga wangi dan garing.
  3. Masukan campuran air,daun pandan serta garam.Didihkan.
  4. Kemudian masukkan susu,gajus/badam kisar dan beras.Kacau rata dan didihkan lagi..
  5. Setelah nasi hampir kering,masukkan jagung.Balik2 kan nasi dan tutup periuk.Kecilkan apinya dan masaklah sehingga tanak.
NOTE: -biasanya Sue terus masukkan jagung sama ngan beras tadi then masak sekali gus..pasal guna rice cooker...

2 comments:

eB ezrin said...

cedapnyer... nyam.. nyam ... nyam

Sue @ Nenie said...

MamaAerish...
Salam....Dah jadi antara nasi kegemaran ni...