Sunday, March 21, 2010

Ayam Kerisik Tok Perak


Lauk yang kite buat 2~3 hari lepas.....Dah lah simple jeee nak membuatnya, hasilnya pun best (masuk bakul angkat sendiri~eh boleh terangkat keeee...?).....Memang tak nyesallah cuba resipi ni.....Ngeeeee...

Kalo kat resipi asalnya dia guna santan, tapi sebab malas nak buka kotak punya pasal, aku ganti je ngan susu cair yang kebetulan sedia di buka tersimpan kat esbox...Dan pengakuan ikhlas, ni baru first time gantikan santan ngan susu cair, mula-mula tu terasa was-was gak...ragu-ragu ngan hasil dan rasanya...sekali cuba ni...Wahhhhh.....Sedaplah.....Len kali kalo time terdesak/kehabisan stok santan, bolehlah buat lagi...Tapi kalo resipi yang guna santan ngan kuantiti yang banyak tu, tak tawlah pulak camne hasilnya..Pasal yang ni santan pun 1 sudu besar jeee...itu yang malas nak buka kotak santan tuuu....

Resipi dari buku resipi 'Dapur X-press'......sesuaiiiiilah ngan situasi aku sekarang ni.....



BAHAN-BAHAN
  • 1/2 ekor ayam
  • 2 sb serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
Bahan-A
  • *3 biji bawang merah
  • *6 ulas bawang putih
  • *2 cm halia (*dikisar)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 5 gm daun kari
  • 1 sb rempah kari daging
  • 2 sb cili boh
  • 2 sb kerisik
  • 1 sb sos tomato
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sb santan
  • 100 gm gula melaka ~sue kurangkan
  • Garam secukupnya
PENYEDIAANNYA
  1. Gaul santan bersama serbuk kunyit dan garam.Goreng sehingga garing ketepikan.
  2. Tumis bahan kisar sehingga wangi.
  3. Masukkan cili dan kemudian serbuk kari
  4. Masukkan pula serai, sos tomato dan sos tiram
  5. Selepas itu masukkan gula melaka, kerisik, daun kari serta sedikit air.
  6. Akhir sekali tuang santan dan ayam goreng tadi.
  7. Masukkan garam secukup rasa...

5 comments:

hasni said...

wuit
kak
napak sedap
ajak hasni g umah
nak rs
haha
xmalu kan
larikk

Sue @ Nenie said...

Salam Hasni...Apa lagi, jom lah....kita makan sama-sama...sila sila...jangan malu-malu, buat mcm rmh sendiri yaaaaa......

Psstttt...lepas makan jgn lupa basuh tgn

♥LOVE2COOK♥ said...

Sue, sedapnya ayam tuh! Geram tgk...dahlah love ni chickenlover! hehehe :)

fuzidss said...

Sue- ooh ada gula melaka ya... campur lak sikit sos tiram

Sue @ Nenie said...

Hai Love,
Haaaa ada masa nanti cubalah..memang best, nak masak pun sekejap jeee

Salam Fuzidss,
Kalo masak-masak cam ni buh gula melaka akan bangkitkan rasanya, lai best banding buh gula biasa