Sunday, March 28, 2010

kek Yogurt Bercoklat

Haiiiii...sejak akhir-akhir ni rajin pula nak membaking...He he he tgk gambar keknya kat buku resipi tu macam sedappppp jeeee....Tapi bila tengok dia buh yogurt sampai 100gm takut pula ada rasa masam-masam nanti..Kita taklah kisah sangat tang rasa tu, tapi risau pula nanti Cik Hubby tak nak makan....Jadinya kite pun desided nak skip yogurt tuu..Tak pe kottttt....

Maka bermulalah project baking membaking kita ni...Dah selesai semuanya, laaaaa kenapa adunan dia pekat sangat, dah pikir dah, ni mesti pasal kita skip yogurt.Jadinya kuantiti cecair dah kuranglah sikit dalam adunan kita ni.....Tapi kita buh gak kat dalam acuan...Bila dah masuk oven, baru tingat,laaaaa kalo yogurt tu gantikan ngan susu may be boleh kottt....

Emmmm.....tak pelah, tunggu jelah keknya nanti camne, harap-harapnya oklah.....

Tunggu punya tunggu dengan penuh debaran.....Tinggggg...tetiba terdengar oven kita berdenting...Waaaahhhhh..cepat-cepat lari ke dapur nak tengok hasilnya....Tunggu sejuk siket....Keluarkan dari acuan dan cepat-cepat potong..

Haaaaaa.....Lega...cubit siket....Alhamdulillah...Sedap...Rasa pun manis-manis buah je.....Terus bancuhkan kopi panas berkrim......Nyum nyum....Sambil senyum kegembiraan...

BAHAN-BAHAN
  • 80 gm butter
  • 100 g marjerine
  • 70 gm gula
  • 4 biji telur
  • 1/2 s.teh garam
  • 100 gm yogurt ~Sue skip
  • **1 s.te serbuk penaik
  • **280 gm tepung gandum superfine (**ayak bersama)
  • 150 gm bittersweet chocholate nuggets (chopped) ~Sue gantikan ngan choc masakan bittersweet

PENYEDIAANNYA
  1. Pukul butter, marjerine, garam dan gula sehingga sebati dan kembang.
  2. Tambah telur satu persatu sambil terus memukul
  3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung kedalam adunan butter secara kaup balik
  4. Masukkan yogurt dan kaup balik sehingga sebati.
  5. Masukkan bittersweet choc nuggets...
  6. Masukkanke dalam acuan yang siap di gris dan bakar pada suhu 180C selama 30~35 min.

Tapi keesokannya harinya, struktur kek ni macam sedikit kering...

Emmm tak pe, len kali nak cuba separuh adunan...satu buh yogurt....tgk hasil pada rasanya..dan len kali sekali lagi cuba tukarkan ngan susu segar...nak tgk pula apa hasilnyaaaaaa

7 comments:

hasni said...

rindu nak membaking
tp skrg masa sngt hectic
xpela
tgk kek akak wat pon jadila
smbil hulur pinggan
hehe

hans said...

sedap2

T said...

Sue,

Jangan takut letak yogurt. Selalunya yogurt tak rasa bila guna dalam kek/muffin/roti/lempeng. Yogurt jadi pelembut untuk those food, cuma tak selemak butter :-D hehehe.

I selalu letak yogurt dalam masakan bila rasa-rasa dia macam dah nak expired.

Sue @ Nenie said...

Salam..

Hasni......
Takpe, nanti dah cuti semesti boleh baking puas-puas

Hans...
Nyummny nyummy

T,
Itu ler, memang dah banyak terbaca dari diorg yang wat kek/muffn buh yogurt ni, memang tak rasa yogurtnya...Tapi tulah...dapat kat org jakun ni susah siket...ngeh ngeh ngeh...apa-apa pun satuhari nanti mesti cuba gak ni...walau pun separuh adunan...

T said...

lagi satu idea, guna yogurt untuk peram ayam. Ala-ala tandoori tu. Rempah suka hati. Sedap juga.

fuzidss said...

saya memang suka tengok kek tapi tak pernah lagi mencubanya

Sue @ Nenie said...

T,
Haaaa...yogurt utk rempah ayam pernah cuba...memang best gilossssss....

Fuzidss,
Saya dolu-dolu buat kek memang tak naik-naik keknya walau pun guna selfraising flour..tapi alhamdulillah berkat kesabaran dan bimbingan rakan-rakan terutama rakan-rakan maya MYR...Alhamdulillah, akhirnya membuahkan hasil....
Cubalah..sekali dah jadi nanti, boleh ketagih nak membaking selalu