
Apa-apa pun cerita pasal broadband tu, kita jamu
Lagi-lagi resipi dari buku dapur Xpress....Memang sedap-sedap resipinya, dah tu nama lagi xpresss...memang berdesupppp jelah kita masaknya....sekejap....tapi memang sedappppppp (ni komen dari piawaian anak tekak dan lidah kita yaaaaa....owang len punya anak tekak kita tak tawwwww)...

- 500 gm udang galah
- 2 sb minyak masak
- 1 sb minyak bijan
- 1 biji telur
- 1/2 cawan stok ayam
- 1 sk serbuk kunyit
- Garam, gula dan lada putih serbuk secukup rasa
Dicincang
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 5 tangkai cili padi
- 2 batang serai
- 1 kuntum bunga kantan
- 2 helai daun limau purut
- 1 tangkai daun ketumbar
Bahan sos
- 3 sb sos cili
- 2 sb sos tomato
- 1 sb sos tiram
PENYEDIAANNYA
- Gaul udang bersama sedikit serbuk kunyit dan garam.Ketepikan.
- Tumis bawang putih sehingga wangi dan masukkan kesemua bahan yang dicincang.Kacau sebati.
- Tuangkan bahan sos.Kacau lagi rata-rata.
- Masukkan stok ayam, garam, gula juga serbuk lada putih.
- Pacahkan telur dan masukkan ke dalamnya..Kacau cepat-cepat.
- Masukkan udang dan kacau rata-rata sehingga udang masak...Sedia dihidang.
2 comments:
kak
nak udang sekor boleh?
hehe
Salam...sekor jeee..tak cukup tuuu...takpe, akak kasi Hasni angkut ngan pinggan-pinggannya sekali
Post a Comment