Saturday, March 27, 2010

Udang Nagasari

Aaaahhhhhh....mencinyaaaa...2 ~3 hari lepas macam gerammm je bila broadband kite duk merayap cam kura-kura....click satu, jeduh dok nunggu...jangan kata nak post n3. nak jawab salam kat shoutbox pun tak lepas apa lagi nak blog walking.....Adusssss...sabar sabar.....

Apa-apa pun cerita pasal broadband tu, kita jamu selera mata lah dulu ngan lauk dinner 2~3 hari lepas ni.....jangan tanya yaaa...sebab, jangan kata isi udang, kulitnya pun dah lesap entah kemana...

Lagi-lagi resipi dari buku dapur Xpress....Memang sedap-sedap resipinya, dah tu nama lagi xpresss...memang berdesupppp jelah kita masaknya....sekejap....tapi memang sedappppppp (ni komen dari piawaian anak tekak dan lidah kita yaaaaa....owang len punya anak tekak kita tak tawwwww)...

BAHAN-BAHAN
  • 500 gm udang galah
  • 2 sb minyak masak
  • 1 sb minyak bijan
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan stok ayam
  • 1 sk serbuk kunyit
  • Garam, gula dan lada putih serbuk secukup rasa

Dicincang
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 5 tangkai cili padi
  • 2 batang serai
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 tangkai daun ketumbar

Bahan sos
  • 3 sb sos cili
  • 2 sb sos tomato
  • 1 sb sos tiram

PENYEDIAANNYA
  1. Gaul udang bersama sedikit serbuk kunyit dan garam.Ketepikan.
  2. Tumis bawang putih sehingga wangi dan masukkan kesemua bahan yang dicincang.Kacau sebati.
  3. Tuangkan bahan sos.Kacau lagi rata-rata.
  4. Masukkan stok ayam, garam, gula juga serbuk lada putih.
  5. Pacahkan telur dan masukkan ke dalamnya..Kacau cepat-cepat.
  6. Masukkan udang dan kacau rata-rata sehingga udang masak...Sedia dihidang.

Bahan yang mudah tapi kombinasinya sangat sedapppp....Resipi yang harmoni dari segi pedas dan manisnya....

2 comments:

hasni said...

kak
nak udang sekor boleh?
hehe

Sue @ Nenie said...

Salam...sekor jeee..tak cukup tuuu...takpe, akak kasi Hasni angkut ngan pinggan-pinggannya sekali