Thursday, March 11, 2010

Nasi Goreng Kampung

Nasi Goreng Kampung yang simple lagi ringkas...Masak ikut sempat...

Keh keh keh..Wahhhhh dengarnya macam terlalu sibuk nih....Iyo lohh...sekarang waktu titin pun dah cecah hampir 12am setiap malam..semua kena settlekan waktu malam, masak-masak then dinner, iron, basuh, sidai dan lipat pakaian, settlekan beg anak-anak then clearkan kitchen...Pah tu pagi kena bangkit lagi awal, mana nak masakkan bubur Adik, sediakan air mandi dan siapkan diorang dan prepare mana-mana yang patut lagi..

Kalo dulu 8.45am baru tekedek-kedek nak keluar rumah tapi sekarang 7.45am dan kena hantar Sara & Ieya....Adusssss pah tu jem lagiii kat Summit dan depan Sunway....Macam nak tercabut kepala lutut ni duk jaga brek........Sib baiklah kete auto...kalo manual...Adussssss....mati loh....

Ini pun terpaksa jadi jahat, main cilok-cilok potong Q....Sampai gak ke opis lebih kurang 8.45~8.50am...Kalolah jadi pemandu berhemah, tak taulah sampai pukul berapa nanti...keh keh keh...kalo ada yang rasa aku tak patut potong-Q, mementingkan diri sendiri, itu aku minta maaf ya...kalo tak buat cam gitu, tak bergeraklah kete aku jawabnya...Pasal semua orang duk potong, jadi aku pun apa lagi....POTONGlahhhhhhhh.......Haaaa...Pah tu gaji aku pun kena potong sama, lima posen setiap minit lewat....Wah ha ha ha ha.....Berdisiplin sungguh kepala otak Bos aku ni.....

oklah.....Dah penat berceloteh ni, jom kita jamu selera mata pula ngan nasi goreng kampung aku yang serba ringkas ni....


BAHAN-BAHAN
  • 2 mangkuk nasi putih (sejuk dan berderai)
  • 3 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 80 gm udang kering*
  • 4 tangkai cili padi* (*ditumbuk)
  • 150 gm udang sederhana besar
  • 100 gm ikan bilis (digoreng garing)
  • 1 tangkai kangkung
  • 2 batang kacang panjang ~ tak buh, tarak stok
  • 2 biji telur
  • 2 s.besar minyak masak
  • Garam dan lada putih secukup rasa
PENYEDIAANNYA
  1. Gaulkan nasi bersama garam dan lada putih sehingga sebati.
  2. Tumis bahan tumbuk sehingga wangi.Masukkan udang.
  3. Pecahkan telur di dalam mangkuk kecil dan pukul sekadar utk mencampukan kuning dan putihnya...
  4. Kemudian tuang (3) ke dalam (2) dan kacau sekejap sahaja.Masukkan nasi supaya telur dapat menyalut nasi.
  5. Masukkan sayur-sayuran dan masak sehingga sempurna.
  6. Akhir sekali tabukan ikan bilis dan sedia untuk dihidang...
NOTE :- Kalo tak moh gaulkan nasi ngan garam dan lada putih pun tak pe, boleh buh bahan berkenaan semasa proses menumis....Boleh ajeee ikut selera

4 comments:

Zaitun said...

Sibuk macam tu pun sempat juga update n3.Tahniah jadi isteri n ibu mithali.

ain said...

akak pun suka mkn ns goreng kampung ngan keropok!!

♥LOVE2COOK♥ said...

Suke suke!!! NGK, come to Love! ;)

Sue @ Nenie said...

Salam semua,

Kak Zai,
cilok cilok jap sementara tunggu wachine machine siap...

Kak Ain,
Saya pun suka, tak kiralah...nasi goreng ke, mee hoon grg ke, mee goreng pun sama....

Love,
Silalah...sedap ni..he he he