Tuesday, March 30, 2010

Sambal Lala Wangi Kantan

Saambil jalan-jalan kat Econsave, intai-intai lauk tetiba hati terpandang Lala ni kat dalam bakul dan tang tu jugaaa tetiba tekak ni terasa nak meratahnya...Jadi tanpa berlengah lagi aku pun ambiklah secukupnya....

Balik rumah, terfikir-fikir nak masak apa sambil tangan ni ligat duk belek-belek koleksi resipi yang ada...Dahhhhh...nampaklah resipi ni, dalam pala tetiba pula tingat kat bunga kantan lebihan masak udang hari tu....Simpan lama-lama kan kecut je kat dalam esbox tu...Sebelum ia layak masuk bakul lebih baik aku awal-awal lagi campakkan ke dalam kuali aku ni haaaaa...ada gak pekdahnya.....ha ha ha....

Dan akhirnya dapatlah aku merasa hasil tangkapan aku ni...Wahhhhh...sedapppppp....aku sukeeee lah...memang ngam ngan citarasa aku ni......


BAHAN-BAHAN
500 gm Lala

2 batang serai (dititik)
1 sb serbuk kunyit
1 cm belacan
5 gm daun sup
5 gm daun bawang
1 biji bawang besar (potong bulat) ~ sue tak buh
1 sb sos cili
1 sb sos tomato
100 gm bunga kantan (hiris)
Garam dan gula secukupnya

Bahan kisar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
6 biji cili merah


PENYEDIAANNYA
Tumis bahan kisar dan masukkan belacan
Masukkan serai, sos cili juga sos tomato.
Kemudian masukkan bunga kantan dan sedikit air.
Masukkan Lala dan biarkan masak (tutup kuali)
Akhirnya, perasakan ngan garam dan gula secukupnya...
Sedia dihidang

3 comments:

hasni said...

lala?
sedap ke kak?
xpernah mkn g
hehe

indahhouse said...

salam sue@ninie,
apa khabar? sedapnya...saya teramatla suka lala ni. yg asyik saya buat tumis ngan halia tu jer. bole tambah resipi lala lagi ni. hihi

Sue @ Nenie said...

Salam...

Hasni...Akak suka lala...sedap....nak taw kena selera tak, ada masa bolehlah cuba mkn lala pula

Kak Nur,
Haaaaa ada masa bolehlah cuba resipi ni pula..sedapppp...wangiiii je bau bunga kantan cincang tuuu