Oklah, hari ni jamu mata ngan lauk ringkas dan mudah ni jelah...Tapi ringkas ringkas pun perencahnya dari jauh tawwww.....Jangan main-main....
Memang sedap.....Memang wangi....Memang mudah kojo den.....
BAHAN-BAHAN
- Bawang merah (Hiris)
- Halia (Hiris)
- Cili Padi (ketuk)
- Serai (Ketuk)
- Daun limau purut (koyak-koyakkan)
- Asam gelugur (optional~jika mahu lebih masam)
- Pes perencah tom yam
- kiub pati ayam
- Garam dan gula secukupnya
- Tulang ayam (optional)
- Udang secukupnya
- Air secukupnya untuk kuah
- Sayur yang sesuai/ikut kesukaan (carrot, pucuk jagung, cendawan butang/tiram etc)
PENYEDIAANNYA
- Masukkan air secukupnya ke dalam periuk.Masukkan tulang ayam, bawang, serai, halia, asam gelugur dan cili padi....Masak sehingga mendidih.
- Masukkan kiub pati ayam dan pes tom yam.Didihkan sehingga kuahnya menjadi 3/4 dari asal.
- Masukkan sayur yang sepatutnya.Rasakan masin, manis dan masamnya.
- Masukkan udang.Kacau seketika sehingga udang berubah warna/masak.Tutup api dan sedia di hidang...
3 comments:
MANA DAPAT NI?
mcm sdp sngt je ni kak
huhu
Salam Hasni....ooopppssss....buah tangan dari sorang rakan maya pada pertemuan pertama kami tak lama dolu...
Wah ni baru ori dari bangkok ni kak sue. Tak payah pegi restoran thai lagi lah lepas ni :)
Ijan
Post a Comment