Kali kedua buat baru dapat hasil yang memuaskan hati...kali pertama, keknya jadi sedikit nipis dan agak padat...
Tapi memang sedappplah terutama bila baru keluar dari freezer....Nyamannnnn jee kat anak tekak ni...Thump-up buat Kak Yani yang sudi kongsi resipi ni kat MYR...
Tapi memang sedappplah terutama bila baru keluar dari freezer....Nyamannnnn jee kat anak tekak ni...Thump-up buat Kak Yani yang sudi kongsi resipi ni kat MYR...
BAHAN-BAHAN
Karamel
- 60g gula
- 1 sudu besar air
- 2 sudu besar air
Puding
- 4 biji telur
- 500ml susu segar
- 70g gula(Sue buh 40 gm jee)
- sedikit esen vanila
Kek span
- 70g tepung gandum
- 60g gula halus(Sue buh 30 gm je)
- 2 biji telur
- 20g mentega- dicairkan
PENYEDIAANNYA
- Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree. Cairkan mentega dan ketepikan.
- Sediakan karamel Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
- Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
- Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
- Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.
- Sediakan kek span. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.
- Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.
- Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
- Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
- Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
- Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
- Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.
No comments:
Post a Comment