BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ayam
- 1 sk jintan manis
- 1 sk jintan putih
- 2 sb rempah kari ayam
- 1 batang serai (dititik)
- 2.5 cm lengkuag (dititik)
- 4 helai daun limau purut
- 2 keping asam gelugur
- 1 cawan santan pekat
- 3 biji kentang
- 2 sk air
- Garam dan gula secukupnya
- 10 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1.5 cm halia
- 6 biji buah keras
- 15 tangkai cili kering
- 1 sk belacan
PENYEDIAANNYA
- Tumis bahan kisar, jintan manis, jintan putih, serai dan lengkuas sehingga wangi.
- Kemudian masukkan rempah kari dan tumis lagi seketika.
- Masukkan ayam dan kacau seketika.
- Kemudian masukkan santan, kentang, asam gelugur, garam dan gula secukupnya.
- Biarkan sehingga ayam dan kentang empuk.Pastikan kuahnya tidah terlalu pekat/cair.
- Hidangkan bersama nasi, roti atau nasi himpit.
No comments:
Post a Comment