Dah Lama tak masak ni...Masa tengah duk belek-belek himpunan resipi dari MYR yang diprint tak lama dulu tetiba pula terpandang resipi ni...Dulu-dulu ni antara yang jadi kegemaran gak.Sumber asal dari cahayer
BAHAN-BAHAN
- 2 tiub egg tofu
- 2 biji Terung bulat
- 2 ketul isi ayam bahagian dada - hiris sebesar ibu jari (perap dgn sedikit sos tiram, sos ikan atau myk bijan, lada hitam kasar)
- 1 inci halia muda - hiris halus memanjang
- 1/2 Capsicum merah - ptg suke ati, panjang2 lah lawa.
- 1 pokok Spring onion - ptg seinci2
- 3 sb Sos Tiram
- 1 sk Sos ikan atau minyak bijan
- 1 sb tepung jagung (dah campur air)
- 1 sb Lada hitam - ditumbuk kasar
- Minyak untuk menumis.
- Garam secukupnya - masakan cina biase terlalu byk sos kene masuk, light sos lah, dark soslah, plum sos lah, kita pakai ape yg ade jek. Nak lebih pedas, cili padi lebihkan.
- 5 ulas bwg putih
- 1 biji bwg besar
- 5 tangkai cili padi
PENYEDIAANNYA
- Goreng Egg tofu sehingga perang keemasan, hati2 sbb senang pecah ketika potong
- Terung bulat potong dua dan ptg jadi separuh bulat digoreng jgn sampai lebik
- Isi ayam yg telah perap, goreng separuh masak.
- Panaskan 3 sudu minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, cili padi dan halia.
- Sesudah naik bau, masukkan 1 cawan stok ayam.
- Bila kuah dah mendidih masukkan sos tiram dan sos ikan.Sebatikan.
- Masukkan ayam dan terung, gaul sekejap.
- Masukkan capsicum, egg tofu, lada hitam, spring onion.
- Pekatkan kuah dgn 1 sudu air tepung jagung.
- Kalau tawar masukkan skit garam, tapi biasenya stok ayam, dan sos dlm tu dah masin.
2 comments:
klu tunjuk kat hubby ni mesti dia suka... hahaha... nnt dinda masakkn utk kanda ku.... nmpk sodap nih... senang plk tu.
Salam.. MokLong..Kat piawaian saya menang bestttt...Lagi-lagi Egg Tofu memang kegemaran..
Haaaa...apa lagi, ada masa nanti cubalah...
Post a Comment