Untuk resipi asal boleh rujuk sini..Pasal versi sini dah ubah siket sukatannya....
**Karamel
- 1/2 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 2 sudu besar mentega
**Kek
- 4 biji telur (Diasingkan putih dan kuning)
- 1/4 cawan susu pekat
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1 sudu teh vanilla essence
PENYEDIAANNYA
**Karamel
- Gula digoreng dengan api sederhana besar.
- Bila gula dah agak cair masukkan air panas-kena berhati2 sebab nanti dia meletop letop.
- Tutup api & cepat masukkan air panas tadi dan masukkan mentega kacau sampai mentega cair. Ketepikan
**Kek
- Pukul putih telur sehingga kental.
- Pukul kuning telur sampai kembang.
- Campukan (1) dan (2) dan pukul lagi sehingga kembang dan pekat
- Tuangkan susu pekat secara perlahan dan bertali and mix lagi sehingga adunan benar-benar sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam blender dan tekan ON.Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung & soda bicarbonate yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.. Tekan On lagi.
- Last baru masukkan gula hangus tadi secara perlahan-lahan. Tekan On lagi.
- Biarkan adunan dalam blender selama 3-4 jam(tertutup) untuk mendapatkan 'span' yang cantik.
- Selepas diperap, masukkan adunan kedalam loyang yang telah digris dengan butter. Gunakan loyang 5" kalau nak kek yang tinggi.(Sue guna Loyang 6").
- Tutup dengan aluminium foil dan bakar dengan suhu 160C selama 60 minit.(Sue guna suhu 150C) dengan menggunakan api bawah sahaja. Balance 5-10 terakhir, pakai api atas dan bawah. Keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum potong.
Kek ku yang buruk rupa....Waaaaaa...kenapa dia naik membusung kat tengah-tengah cam gituuuuuuuuu....???????
No comments:
Post a Comment