Saturday, November 6, 2010

Kembung Masak Kuali

Memanggggg sukeee sangat Kembung masak kuali ni....Terima Kasih Kak Iza



BAHAN-BAHAN
  • 1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
  • 4 sudu besar lada boh / cili giling
  • * 3 biji bwg merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 btg serai
  • 1 sk halba
  • 1/3 cwn santan pekat
  • 2 sb air asam jawa
  • garam, gula and perasa

PENYEDIAANNYA
  1. Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
  2. Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
  3. Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
  4. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji.
  5. Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.

Dapat makan ngan nasi putih panas-panas memang besttttttt

2 comments:

leen hussain said...

nenie...first time dengo masak kuali ni...kalau sedap leh gak akak try nanti...tapi entah bila sempat...akak kopipes dulu ekk..heee...byk nya dalam senarai tak terbuat...

Chik Mimi said...

salam nenie lamanya tak bersiaran,sihat ke?lauk ni mmg menjadi pebret akak bila tak de idea nak masak