BAHAN-BAHAN
- 1 kg udang
- 2 batang serai (ketuk)
- 1 lit santan
- 1 sb serbuk cili
- 1 sb lada hitam biji
- 2 helai daun kunyit (siat halus)
- 2 keping asam gelugur
- 10 batang serai
- 20 tangkai cili padi
- 2 inch halia
- 4 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 4 inch lengkuas
- Masukkan kesemua bahan kisar dan serbuk cili ke dalam kuali
- Kemudian masukkan santan, serai ketuk, asam gelugur dan udang.Masak sehingga kuahnya pekat.
- Akhirnya masukkan lada hitam, daun kunyit dan garam secukupnya.Kacau rata.
- Sedia dihidang.
3 comments:
Salam Ninie...apa kabar?lamanya k.atie x dtg kesini....blh dicuba resepi udang nih!
Salam Akak..hu hu hu kite pun rindu kat semua...Pun selalu terkilan pasal tak dapat lagi berblogwalking cam dulukala..Cuma cilok2 n jeling2 sekilas jeeee...tak dapat tinggal jejak2..
Cubalah kak..Kalau ikut piawaian kat anak tekak ni memang lulussss...
lps ni sure buat. tliur dah nih.
Post a Comment