Tuesday, December 14, 2010

Ikan Tongkol Goreng Kicap

Salam....Terasa lama juga tak masak ikan tongkol cara gini..Tetiba pula terasa teringin..Resipi asal dari MakYong MYR....

Sedapppp..Thanks MakYong..Minta izin kopipes sini pula....

BAHAN-BAHAN

Bahan untuk rebus
  • Ikan tongkol
  • asam keping
  • lengkuas
  • garam
  • manisan/gula melaka

Bahan untuk goreng kicap
  • bawang besar-hiris
  • bawang putih- hiris
  • cili padi- hiris
  • kacang panjang
  • kicap
  • sos tiram
PENYEDIAANNYA
  1. Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
  2. Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
  3. Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
  4. Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
  5. Sedap dimakan ketika masih panas-panas

2 comments:

ady said...

ikan tongkol kicap memang sedap . kalau pedas lagi power........

Sue @ Nenie said...

Yeahhhh...Buat pedas-pedas then makan ngan nasi panassss..Fuhhhhhh boleh ranap diettttt...