Sedapppp..Thanks MakYong..Minta izin kopipes sini pula....
BAHAN-BAHAN
Bahan untuk rebus
- Ikan tongkol
- asam keping
- lengkuas
- garam
- manisan/gula melaka
Bahan untuk goreng kicap
- bawang besar-hiris
- bawang putih- hiris
- cili padi- hiris
- kacang panjang
- kicap
- sos tiram
- Bersih ikan dan rebus dengan bahan-bahan rebus. Letak siket air tapi tak payah tenggelam ikan. Tutupkan periuk.. biarkan di atas api 4-5 minit. Ikan yang dikukus semalaman lagi sedap bila digoreng.
- Goreng ikan tongkol yang direbus sehingga garing. Ketepikan
- Tumiskan bawang dan cili sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sos tiram. Kacau dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan kacang panjang. Goreng dalam 2-3 minit.
- Kalau nak berkuah masukkan sedikit air rebusan. Lepas tu bolehlah dimasukkan ikan. Kacau biar sebati.
- Sedap dimakan ketika masih panas-panas
2 comments:
ikan tongkol kicap memang sedap . kalau pedas lagi power........
Yeahhhh...Buat pedas-pedas then makan ngan nasi panassss..Fuhhhhhh boleh ranap diettttt...
Post a Comment