BAHAN-BAHAN
- 1/2 ekor ayam
- 2 sb puri tomato
- 1 sb sos cili
- 1 sk serbuk kunyit
- 1 sb gula melaka (boleh adjust ikut citarasa)
- 1 biji bawang besar (hiris bulat)
- 1 tangkai cili merah (potong 2)
- 1 tangkai cili hijau (potong 2)
- 1 biji tomato (potong 4)
- 1 sb kacang tanah (sangrai)
- 100 ml santan
- Garam secukup rasa
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inch halia
- 7 tangkai cili kering (direndam dalam air panas sehingga lembut dan toskan)
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 kuntum bunga cengkih
- 4 biji buah pelaga
- Lumur ayam dengan serbuk kunyit dan goreng sehingga kekuningan.
- Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan bahan kisar sehingga terbit bau/pecah minyak
- Masukkan puri tomato, sos cili dan santan.Kacau sebati
- Perasakan dengan garam dan gula melaka.Apabila sudah mendidih dan sedikit pekat kuahnya, masukkan ayam, hirisan bawang besar, cili merah & hijau dan tomato.
- Akhirnya taburkan kacang tanah.Kacau sebati dan sedia dihidang...
No comments:
Post a Comment