Thursday, December 16, 2010

Water Cheastnut

Jommm kita hilangkan dahaga ngan desert yang sungguh sejukkk dan nyaman ini.....Resipi dari Kak Junjs kat MYR..

Thanks Kak sudi resipi ni kat sana...Then saya nak simpan pula kat sini....Minta halal yaaa....

BAHAN-BAHAN
  • 10 biji sengkuang cina (water chestnut)
  • beberapa titik pewarna merah/hijau dan air
  • gula ikut manis
  • 1 mangkuk besar santan sederhana cair
  • 2-3 ulas nangka dipotong dadu (optional)
  • 1 sudu besar sagu di rendam air panas (optional) ~ Sue tak buh
  • 2-3 sudu besar tepung sagu/ubi

PENYEDIAANNYA
  1. Sengkuang dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong dadu kecil2.
  2. rendamkan sengkuang yg dipotong dalam mangkuk berisi air dan dititik pewarna sehingga terendam supaya semua sengkuang jadi berwarna. Biarkan lebih kurang 10-15min dan toskan.
  3. kemudian gaulkan sengkuang dengan tepung ubi hingga rata dan semua sengkuang bersalut tepung.
  4. Panaskan air dan bila mendidih, masukkan sengkuang tadi dan kacau supaya tidak melekat. Biar mendidih lagi dan bila sengkuang timbul, angkat dan toskan.
  5. Dalam periuk lain, panaskan santan. Masukkan gula. (ada yg guna santan fresh dan x perlu masak, tp jun suka masak sekejap). Bila hampir mendidih, masukkan sagu, sengkuang dan nangka. Angkat dan sejukkan.
  6. Sedap dihidangkan sejuk2. Bila hendak makan masukkan parutan ais atau masukkan kedalam fridge sebelum makan.

Buat 2 kaler, satu merah & satu lagi hijau..Tapi bila dah rebus, kaler hijaunya jadi pudar...Tak kaler hijau lagi..hu hu hu.....

No comments: