Thanks Kak sudi resipi ni kat sana...Then saya nak simpan pula kat sini....Minta halal yaaa....
BAHAN-BAHAN
- 10 biji sengkuang cina (water chestnut)
- beberapa titik pewarna merah/hijau dan air
- gula ikut manis
- 1 mangkuk besar santan sederhana cair
- 2-3 ulas nangka dipotong dadu (optional)
- 1 sudu besar sagu di rendam air panas (optional) ~ Sue tak buh
- 2-3 sudu besar tepung sagu/ubi
PENYEDIAANNYA
- Sengkuang dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong dadu kecil2.
- rendamkan sengkuang yg dipotong dalam mangkuk berisi air dan dititik pewarna sehingga terendam supaya semua sengkuang jadi berwarna. Biarkan lebih kurang 10-15min dan toskan.
- kemudian gaulkan sengkuang dengan tepung ubi hingga rata dan semua sengkuang bersalut tepung.
- Panaskan air dan bila mendidih, masukkan sengkuang tadi dan kacau supaya tidak melekat. Biar mendidih lagi dan bila sengkuang timbul, angkat dan toskan.
- Dalam periuk lain, panaskan santan. Masukkan gula. (ada yg guna santan fresh dan x perlu masak, tp jun suka masak sekejap). Bila hampir mendidih, masukkan sagu, sengkuang dan nangka. Angkat dan sejukkan.
- Sedap dihidangkan sejuk2. Bila hendak makan masukkan parutan ais atau masukkan kedalam fridge sebelum makan.
No comments:
Post a Comment