Emmmm...memang moist dan sokong kata-kata Kak ummi..Memang senang jeee nak buatnya..Main sukat-sukat then kacau, tuang dan kukus...Nah..Hasilnya memang berbaloilah...Tapi, cam biasa, kita kat sini tak wat topping..Main makan bodo-bodo cam gitu jeeeee....Aci yeeekkkkk....????..Keh keh keh..
BAHAN-BAHAN
Bahan A:-
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air
- 1 cawan mentega cair (Kerja orang malas, ganti ngan minyak sayur jeeee)
- 2 cawan gula perang (Sue buh 1 cawan jeeee)
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 biji telor
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 cawan susu pekat
- 2 sudu makan serbuk koko
- 2 sudu makan mentega
PENYEDIAANNYA
Cara Membuat Kek:-
- Panaskan kukusan.
- Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
- Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
- Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
- Lapik loyang dengan kertas baking (*akak guna loyang bulat 7 in) dan tuangkan adunan.
- Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan) - memang betul..sikit jek merekahnya dan permukaan pun rata. (akak balut penutup kukusan dengan kain semaasa mengukus kek)
- Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.
- Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
- Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
- Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
- Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.
No comments:
Post a Comment