Sebab sukatannya pun dah kurang, jadinya lapis dia pun kurang jugalah..dahlah tuan yang nak melapis ni jenis malas..Apa lagi, dibantainya tebal-tebal...cepat sikiet siap.....keh keh keh..
Apa-apa pun terima kasih nak ucapkan kat Kak Ros kita sebab sudi panjangkan resipi ni kat MYR sana....Dan menurut kata Kak Ros pula dia ambik resipi ni dari Rumah Kak Ummi, dan Kak Ummi pula cakap dia panjangkan resipi ni dari Mak Lang Azie yang mana resipi asalnya adalah milik Kak Hanieliza...Kih..kih..kih..panjang pula susur galurnya...Apa-apa pun terima kasih buat semua yang telah sudi memperkenalkan malah memanjangkan resipi yang sedapppp ni....Dan macam biasa, kita kopipes pula kat sini untuk simpanan@rujukan dimasa hadapan....
BAHAN-BAHAN
Bahan-A
- 1 tin susu cair
- 5 sudu besar gula
- 3 biji telur Gred A
- 1 sudu kecil esen vanila
Bahan B :
- 1 tin susu cair
- 5 sudu besar gula
- 3 biji telur Gred A
- 4 sudu besar serbuk koko @1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat
- Bahan C :
- 2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas (atau boleh guna 2 sudu besar madu)
- Kacau Bahan A dan Bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
- Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang.
- Masukkan ¾ cawan adunan Bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit atau hingga masak.
- Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan Bahan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang-seli hingga habis.
- Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan.
- Potong dan hidang.
No comments:
Post a Comment