Apa-apa pun ucap terima kasih dulu buat tuan empunya resipi, Kak Hana yang berada nunnnn jauh dirantauan....Dan seperti biasanya, dah siap
BAHAN-BAHAN
- 400g ayam - potong kecil2
- 2 inci halia muda - hiris halus
- 3 ulas bawang putih - parut
- 2 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 2sk maggi seasoning
- 1@1/2 sk lada hitam
- cili padi ketuk *jika ingin pedas
- 1 batang serai - titik *optional
- 1/4 cawan air
- garam jika perlu
PENYEDIAANNYA
- Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
- Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan.
- Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika blom tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering.Angkat dan hidangkan.
2 comments:
sedap manu ayam akak ni.. saya suka juga masak mcm ni...maunya bertambah nasi ni kalau mkn..hehe
Salam Nieza,
Haaaa sesekali layan lauk kering-kering cam gini memang sedappppp
Post a Comment