Emmmmm..nyum-nyum-nyum..Memang sedap...Lemak-lemak gitu....jom intai resipinya kat sini....Kat sini pun boleh...
BAHAN-BAHAN
- 2 biji telur ( Gred B )
- 1 cawan susu segar / susu cair
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu besar butter cair / minyak jagung
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu besar gula
- 80 - 100 gm cream cheese (suhu bilik)
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- Satukan telur, esen vanila, susu segar / susu cair, garam, gula dan cream cheese. Kacau hingga garam dan gula hancur serta cream cheese larut sepenuhnya dan tidak berketul-ketul ~Sue guna blender...
- Masukkan butter / minyak jagung.
Kacau lagiBlend lagi - Masukkan tepung gandum dan baking powder.
Kacau sebatiBlend lagi...~Sue perap dulu dalam blender lebih kurang 15 min... - Panaskan Waffle Maker. Sapukan dengan sedikit butter.
- Masukkan 2 senduk adunan waffer tadi, ratakan dan tutup waffle maker.
- Biarkan waffle sehingga perang.
- sedap dimakan begitu sahaja atau boleh makan ngan madu,karamel, butter, sos coklat, ice cream atau jem pilihan mengikut citarasa.. Selamat Mencuba !~
************************************************************************
Tips Dari Noorsha Untuk Menghasilkan Waffle Masak Sekata :
- On Waffle Maker, sapukan butter nipis² ke atas permukaan waffle maker atas dan bawah.
- Sendukkan adunan ke atas waffle maker, ratakan.
- Biarkan waffle maker masak dengan penutupnya terbuka hingga nampak buih² kecil timbul.
- Lepas buih kecil tu timbul, tutupkan penutup waffle maker dan tekan penutupnya rapat².
- Nanti akan dengar bunyi berdesir. Teruskan menekan penutup tersebut. Sesekali jenguk² waffle samaada dah perang atau tak...
- Kalau dah perang bolehlah diangkat...
- Tips ni sesuai mengikut kondisi Waffle Maker brand TAKADA yang aku gunakan.. mungkin lain brand lain caranya..Wallahualam..Selamat Mencuba!~
No comments:
Post a Comment