BAHAN-BAHAN
- 500 gm Daging
- 1 biji bawang besar (hiris)
- 50 gm kerisik
- Garam dan gula secukupnya
- *10 tangkai cili kering ~Boleh tambah ikut kepedasan yang disukai
- *2 biji bawang merah
- *1 ulas bawang putih
- *1/2 cm halia (Bahan* dikisar/blend)
- **1/2 sk ketumbar
- **1/2 sk jintan manis
- **1/2 sk jintan putih
- **1/2 sk lada hitam (Bahan** disangrai dan blend halus) ~ Sue guna yang serbuk jeee
- 1 sb sos tiram
- 1 sb sos cili
- 1 sb sos tomato
- 2 sb kicap pekat manis
- 1/2 sb kicap pekat
- Gula merah secukupnya
- Cuka secukupnya ~ Sue tak buh
- Perap daging bersama bahan perapan selama 30 min
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu.
- Masukkan daging perap tadi dan kacau sebati.
- Masukkan air panas secukupnya sekadar untuk melembutkan/mengempukkan daging.
- Masukkan kerisik dan gaul rata..Perisakan.Masak sehingga kuah agak kering.
- Sedia dihidang...
No comments:
Post a Comment