BAHAN-BAHAN
- 2 pot beras ~Bersih dan toskan
- 1 batang lobak merah ~Sue guna 1/2 je pasal saiznya besar
- Air secukupnya ~Untuk masak nasi
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sb jus limau sunkist
- 1/2 sb parutan kulit limau ~Sue tak buh
- 1 helai daun pandan
- 1 sb biji gajus+badam ~Dikisar
- 1 sb minyak masak
- 1 sb minyak sapi
- Garam secukupnya
- Kismis secukupnya untu hiasan
- 1 labu bawang besar ~Dihiris
- *2 cm halia
- *1 ulas bawang putih (Bahan* dikisar) ~Sue parut jeeee
- 1 batang kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- Lobak merah dibuang kulit dan diparut kasar..Ketepikan
- Panaskan minyak masak dan minyak sapi di dalam rice cooker.Tumis bawang besar, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang sehingga bawang layu.
- Kemudian masukkan halia dan bawang putih kisar.Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan daun pandan dan air secukupnya..Biarkan mendidih.
- Masukkan jus&kulit limau, gajus+badam kisar, susu cair dan garam secukupnya.
- Kacau seketika dan masukkan beras serta lobak merah.
- Masak nasi seperti biasa.
- Bila nasi kering air, taburkan kismis di atasnya..Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi betul-betul masak.
- Kacau nasi dengan hati-hati supaya kismis sebati dan sedia dihidang dengan lauk pilihan...
2 comments:
Salam kak Sue,
Nasi gini bestnye makan dengan ayam masak merah. manis2 kismis tu memang boleh ratah je sedap :)
Salam..
Emmmm..betul tu...makan ngan ayam masak merah memang best tapi ayam tarak...malas nak kuar gi market...kali ni buat lauk daging...nak kasi abissskan stok....
Post a Comment