Saturday, January 15, 2011

Nasi Lobak Merah

Emmm sejak akhir-akhir ni selalu mahu masak nasi berperisa..Kali ni masak nasi Lobak Merah pula....Sara & Ieya main ratah nasi jeeee....

BAHAN-BAHAN
  • 2 pot beras ~Bersih dan toskan
  • 1 batang lobak merah ~Sue guna 1/2 je pasal saiznya besar
  • Air secukupnya ~Untuk masak nasi
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 sb jus limau sunkist
  • 1/2 sb parutan kulit limau ~Sue tak buh
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sb biji gajus+badam ~Dikisar
  • 1 sb minyak masak
  • 1 sb minyak sapi
  • Garam secukupnya
  • Kismis secukupnya untu hiasan
Bahan Tumisan
  • 1 labu bawang besar ~Dihiris
  • *2 cm halia
  • *1 ulas bawang putih (Bahan* dikisar) ~Sue parut jeeee
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
PENYEDIAANNYA
  1. Lobak merah dibuang kulit dan diparut kasar..Ketepikan
  2. Panaskan minyak masak dan minyak sapi di dalam rice cooker.Tumis bawang besar, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang sehingga bawang layu.
  3. Kemudian masukkan halia dan bawang putih kisar.Tumis sehingga naik bau.
  4. Masukkan daun pandan dan air secukupnya..Biarkan mendidih.
  5. Masukkan jus&kulit limau, gajus+badam kisar, susu cair dan garam secukupnya.
  6. Kacau seketika dan masukkan beras serta lobak merah.
  7. Masak nasi seperti biasa.
  8. Bila nasi kering air, taburkan kismis di atasnya..Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi betul-betul masak.
  9. Kacau nasi dengan hati-hati supaya kismis sebati dan sedia dihidang dengan lauk pilihan...

2 comments:

ijan said...

Salam kak Sue,
Nasi gini bestnye makan dengan ayam masak merah. manis2 kismis tu memang boleh ratah je sedap :)

Sue @ Nenie said...

Salam..
Emmmm..betul tu...makan ngan ayam masak merah memang best tapi ayam tarak...malas nak kuar gi market...kali ni buat lauk daging...nak kasi abissskan stok....