BAHAN-BAHAN
- 1/2 kg udang sederhana besar
- 200 gm cendawan tiram
- *10 tangkai cili api
- *2 inch kunyit hidup (*Dikisar)
- 1 batang serai (Diketuk)
- 250 ml santan
- 1 helai daun kunyit
- 200 ml air/secukupnya
- Garam secukupnya
PENYEDIAANNYA
- Satukan cili api dan kunyit hidup yang telah dikisar di dalam periuk.Tuang air secukupnya.
- Kemudian masukkan serai yang telah diketuk dan daun kunyit.Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan santan, kacau di atas api yang perlahan supaya tidak pecah minyak.
- Masukkan udang dan cendawan serta garam secukup rasa.
- Kacau sehingga masak, angkat dan hidangkan...
4 comments:
salam sue,
sedap lauk ni..akak suka..
uish kecur dah ha....
sedapnya udang msk ni...tapi saya jarang msk ni coz hubby x brapa suka. tapi tgk ni terliur pula...:)
salam sue,
masak lemak mcm tu memang my fav! tapikan, sejak dua menjak berdiet ni, santan memang musuh ketat :)
Salam..
Kak Ayu,
Emmm sedap dan senang...Dah 2 kali buat ni...
Nieza,
Sesekali boleh cuba masak dlm kuantiti yg sedikit
Sizuka,
Psssstt apa kata santan digantikan ngan susu sejat...boleh bantu diet tuuuu
Post a Comment