Lamanya tak makan lala..Sesekali ubah selera, masak berempah kunyit pula....
Resipi asal cedok kat majalah Sedap....
BAHAN-BAHAN - 1 kg Lala
- 1 batang serai (Dititik)
- 3 cm halia (Hiris/ketuk)
- 3 ulas bawang putih (Diketuk)
- 1 helai daun limau purut ~Sue tak buh
- 1 helai daun kunyit (dicarik)
- Secubit serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
- Sedikit air
- Minyak untuk menumis
- Cili padi (Masukkan selepas masukkan lala, kalau nak tambah kepedasan) ~Optional
Bahan Kisar- 2 batang serai
- 2 cm lengkuas
- 2 cm kunyit hidup
- 6 biji cili hijau
- 4 ulas bawang merah
PENYEDIAANNYA- Tumiskan serai, bawang putih, halia dan bahan kisar sehingga wangi dan terbit bau.
- Masukkan serbuk kunyit, lala, garam dan daun kunyit.
- Masak sehingga cengkerang terbuka lebih kurang 15 min.Sedap dihidang panas-panas...
2 comments:
sedapnya lala, lama tak mkn ni terliur nengok ni...:)
Salam..emmm kat sana susah nak dapat Lala yaaa...
Post a Comment