Sunday, January 2, 2011

Triffle Istimewa

Salam dan Selamat Tahun Baru 2011...Alhamdulillah kita masih lagi berpeluang bersua di sini...Dan ini adalah resipi istimewa@terakhir yang sempat Sue kongsi bersama rakan-rakan opis sebelum melangkah ke tahun baru dengan kehidupan dan situasi yang baru....Muahhh-muahhhh will miss you all..

Resipi asal dicedok dari Dapur CMG yang pemes emes itu....Dan untuk simpanan sendiri pula Sue kopipes di sini pula...

BAHAN-BAHAN

Kek Sponge (Sue xguna resipi ni, guna resipi Kek Mentega Elite)
  • 200 gram tepung optima (instant cake flour)
  • 3 biji telur gred B
  • 50 gram mentega, cair dan sejukkan
  • 50 ml susu segar
  • 1 camca teh esen vanilla
Bahan Kastard
  • 200 ml susu sejat
  • 100 ml air
  • 2 kuning telur
  • 2 camca besar penuh tepung kastard
  • 4 camca besar gula atau secukup rasa
  • 3/4 camca teh esen vanilla
Bahan Jelly
  • 1/2 camca teh konnyaku jelly powder
  • Gula secukup rasa (Sue buh 3 sk)
  • 500 ml air
  • 1/2 camca teh strawberry emulco
  • Beberapa titik pewarna merah
Bahan Lain
  • 1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
  • 200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
  • Jus dari buah2an koktel tadi

PENYEDIAANNYA


Untuk Sponge Cake
  1. Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat.
  2. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata.
  3. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan).
  4. Sejukkan atas jaringan bila kek masak.
Untuk Kastard
  1. Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat.
  2. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketepikan
Untuk Jelly
  1. Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tuang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea.
  2. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati.
  3. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.


Untuk Triffle
  1. Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel.
  2. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
  3. Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi.Basahkan dengan jus.
  4. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap.
  5. Tabur baki buah2 tadi, rata.
  6. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar.
  7. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin..

2 comments:

leen hussain said...

wah!meleleh nengok... ada belen2 lagi?..heee

Sue @ Nenie said...

Ada-ada...Mehlah sini..Nanti kite hidangkan