Tapi ni versi simple..Kalo yang versi terengganu yang biasa mak buat, mesti tumis ngan lada hitam tumbuk..Tapi kat rumah ni tak leh wat cenggitu, tak laku nanti..So tumis besa-besa jelah...
BAHAN-BAHAN
- Seikat sawi (potong, asingkan batang dan daun, bersih & toskan)
- Soo Hoon secukupnya
- Bawang merah ~Dimayang
- Bawang putih ~Dimayang
- Serbuk lada hitam~optional
- Air secukupnya untuk kuah
- 3 ekor ikan sardine/selayang (diambil isinya)
- 1 sb tepung sagu
- Secubit garam
- Lada sulah secukupnya
Pes Fish Ball
- Campurkan kesemua bahan dan masukkan ke dalam food processor..Blend sehingga lumat..~Jika tiada Food Processor, boleh tumbuk sehingga lumat & sebati, no halnye....
- Ketepikan sehingga mahu digunakan..
- Tumis bawang merah, bawang putih dan lada hitam sehingga bawang layu.
- Masukkan air secukupnya untuk kuah..Masak sehingga mendidih.
- Bila dah didih, masukkan batang sawi dan sambil itu bulat-bulatkan pes fish ball sebesar ibu jari dan masukkan ke dalam kuah tumisan.Tunggu sehingga kesemua fish ball timbul.
- Kemudian bolehlah dimasukkan soo hoo dan perasakan ngan garam.
- Bila semua dah cukup rasa, barulah masukkan daun.Kacau sekejap dan tutup api..Sedia dihidang
3 comments:
simple dimple pun kalo hirup begitu sahaja x hengat gakk..hihi...lapo balik laa nengok sup nih...ada lagi ke tu?
sedapnya!....suka hirup kuah ni panas-panas...kalau dok dlm kesejukan ni mkn yg berkuah mcm ni sedap ni...:)
Salam
HaSue,
emmm..tinggal semangkuk lagi ni...jomm leeeee
Nieza,
Haaa...sayur berkuah cenggini, kalau ada sambal belacan lagi ngancam niii...
Post a Comment