Wednesday, January 26, 2011

Bahulu Ros Mekar

Salam...Hati sungguh berbunga riang, mekar setaman bak kuih yang menguntum wangi........

Thanks buat Kak Fida sudi share resipi yang simple dan sedappp ni...Jadi macam bisa, kopipes pula kat sini untuk simpanan dan rujukan di masa hadapan....

BAHAN-BAHAN
  • 80 gm gula halus
  • 150 g tepung gandum
  • 2 sb susu tepung
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk ovallete
  • 110 ml susu segar strawberry/plain
  • 1 biji telur - A
  • sedikit esen ros
  • 1 sk pewarna merah
PENYEDIAANNYA
  1. Satukan kesemua bahan2 kecuali pewarna merah dan pukul hingga sebati dan pekat.
  2. Ambil 1/4 bahagian adunan dan warnakan merah.
  3. Bubuh adunan plain kedalam acuan yg beralas cawan kertas dan bubuh sedikit adunan merah di atasnya.
  4. Kukus selama 10-15 min atau hingga mekar.

6 comments:

Ayu said...

salam sue,
wah bukan main tersenyum lebar lagi
bahulu sue ni..kalau akak pun akak hati berbunga2 bila tengok kuih menjadi..cantiklah sue kuih ni!!

izahdaut said...

oh sangat sangat sangat jeles tau tengok org buat mekar cam ni..untuk makluman..hehe dah 2 kali buat semua tak jadi..siap bukan je tak mekar, dengan bantat pun ade...huiiii..tu yang menjeles tengok mekar setaman ni

Nieza said...

wah lawanya bahulu ni sue....cantikla colour dan mekar setaman tu...suka tgk..mkn lagila suka...hehehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Wow, senyum lebar, bahulu ni, geram tenguk. Warna pun sweet. Minat sangat-sangat.

ijan said...

Santeknye apam dier... senyum sampai telinga gitu. hehehe.... nice :)

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Ayu,
Fuhhhh...memang berdebar masa buka tutup kukusan tu...sib baik elok jeee mekarnya..

Kak Izah,
saya pukul adunan telur tu sampai double volume..Dan untuk merekah cam gitu, guna api yang besar masa mengukus.

Kak Nieza,
alhamdulillah..lembut gebusss jadinya..

Paty,s kitchen,
Yesss...Sue pun suke kaler pink tu....sib baik jadi..tgk contoh kat resipi Kak Fida..

Kak Ijan,
Thanks...bukan setakat apam jee senyum..ngan tuan-tuan dia pun tak abis-abis lagi senyum ni....