Thursday, January 27, 2011

Udang Five Spices

Salam...Emmm, lama jugalah tak masak lauk udang cenggini....Selain mudah ia juga sedapp...Bila guna rempah '5 spices' ni, rasanya cam unik siket....Tapi Sue letak siket jeee rempah tu, bagi rasa tak rasa jeeeee.....

Apa-apa pun thanks tu Kak Iza yang duk nunnnnn jauh di Utara sana sebab sudi share resipi ni kat MYR...Dan Sue kopipes sini pulaaaa....

BAHAN-BAHAN
  • 300 gm udang
  • * 3 biji bawang merah
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 2 hiris halia
  • 3 sb lada boh
  • 1 sb sos tiram
  • 2 sb sos tomato
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sk rempah '5 spices'
  • garam and gula secukup rasa
  • Tomato belah 6
  • 1 labu bwg besar belah 6
  • daun bawang potong dlm 1 inci

PENYEDIAANNYA
  1. Kisar bahan bertanda *. Tumis bahan kisar higga naik bau.
  2. Masukkan lada boh dan tumis hingga garing. Bila lada sudah garing masukkan udang.
  3. Bila udang setengah masak masukkan sos tiram, tomato, kicap pekat dan rempah 5 spices.
  4. Masukkan garam dan gula utk melengkapkan rasa.
  5. Masukkan tomato, bawang besar n daun bawang bila udang hampir masak. Masak hingga udang masak dan sedia utk dihidang.

6 comments:

izahdaut said...

sedapnya udanggg... pekat gitu fuhh..

HALAMANKU said...

mmm sedap nyer.. memang menggiurkan...

ijan said...

Bila tengok udeng rasa cam nk makan udeng le pulaks... adeh... lapor nih lapor...!!!

dZana said...

cedappp.. nasi sikit jer udang bio lebeyy.. hihihi

Unknown said...

memang sedap guna rempah 5..mcm-mcm boleh dimasak guna rempah tu...:)

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Izah, masak pekat-pekat...fuhh terasa rempahnya

Erma,
nyum nyum nyum sedap tauuuu hingga menjilat jari..keh keh keh

Kak Ijan...
Jom kita gipancing udeng...

Kak Zana,
He he he mula-mula jual mahal mintak nasi separuh...pah tu...Haaaaa 2 kali tambah..keh keh jgn mareeee

Kak Nieza,
Yaaa...first time guna dulu memang suprise...sedappppppp